Svåra arbetsförhållanden, låga löner och avsaknad av kollektivavtal är några av de brister som avslöjas när SVT:s Uppdrag Granskning tittar närmare på skoföretaget Kavat och deras fabrik i Bosnien.
SVT granskar Kavat: Undermåliga arbetsförhållanden i barnskofabriken
Mest läst i kategorin
Dystra arbetsförhållanden
Kavat är familjeföretaget i Kumla som i närmare 75 år skott svenska barn. Med fokus på gediget hantverk och miljövänliga alternativ har företaget även gjort sig ett namn för sitt rigorösa hållbarhetsarbete.
Nu avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning att arbetsförhållandena i barnskofabriken ser desto dystrare ut, skriver SVT.
Det är när Uppdrag Granskning besöker Kavats filial i Bosnien som en tämligen mörk bild med låga löner och svåra arbetsförhållanden målas upp.
“En månads jobb är värt ungefär ett par skor”, säger en anställd i programmet.
Något som långt ifrån motsvarar Kavats vision. När de för nio år sedan flyttade sin produktion från Kumla till Bosnien var det tvärtom med ett löfte om att följa svensk arbetsetik och svenska värderingar, vilket de även mottog närmare 700 000 kronor i bistånd från Sida för att förankra, skriver SVT.
Råder tystnadskultur
På fabriken i Bosnien finns dock inga tecken på att så skulle vara fallet. Bland de anställda som Uppdrag Granskning talat med tycks det istället råda något av en tystnadskultur.
“Ingen företräder arbetarna. Man får bara göra som man blir tillsagd. Man får gilla läget och gör man inte det är dörren där”, säger en anställd till Uppdrag Granskning som önskar vara anonym.
Vidare kan de anställda inte leva på sina löner och saknar kollektivavtal. Något som de av rädsla för ledningen inte vågar tala högt om, skriver SVT.
Saknar kollektivavtal
Detta kan ställas mot Kavats årsredovisning för 2020 där företaget anger att de är anslutna till ett kollektivavtal. Det som inte framgår lika tydligt är att det avtalet endast avser svenska medarbetare och alltså inte de som arbetar på den bosniska Kavat-fabriken.
Sedan Kavat startade upp verksamheten i Bosnien har företagets omsättning ökat från 34 miljoner kronor till 130 miljoner kronor, skriver SVT.
Enligt de uppgifter som SVT har tagit del av ligger grundlönen för en fabriksarbetare på Kavat i Bosnien på cirka 2500 kronor brutto i månaden. De som arbetar övertid kan som mest komma upp i 3000 kronor, vilket innebär existensminimum för en familj på två vuxna med två barn, skriver SVT.
“Löner över miniminivå”
Siffror som man på Kavat försvarar med att arbetarna utöver sin lön även serveras en varm måltid om dagen och får skjuts till arbetet. Till Uppdrag Granskning säger även Kavats vd Magnus Ericson att lönerna man betalar ligger över miniminivå.
En ekvation som inte tycks gå ihop när Uppdrag Granskning studerar företagets lönespecifikationer, vilket Magnus Ericson också bemöter i programmet.
“Är det så att vi har gjort fel då ska vi betala tillbaka pengar. Vi är Kavat, vi har skapat 130 jobb i Bosnien och vi är stolta för detta”, säger han till Uppdrag Granskning.
Tar kritiken på stort allvar
När Dagens PS kontaktar Kavat för att be om deras syn vad som nu framkommit om arbetsförhållandena på fabriken i Bosnien svarar de via mejl.
“Vi tar kritiken och frågorna som kommit upp i programmet på stort allvar. Vi anser dock inte att skildringen stämmer helt överens med verkligheten och vi känner inte igen oss i det hårt klippta inslaget.”
De hänvisar även till sin hemsida för ytterligare information om löner och arbetsvillkor i ärendet.
Läs även: Ukrainas president talar inför Sveriges riksdag
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.