Sverige ligger långt efter när det gäller kvinnor och innovation. Endast 16 procent av patentansökningarna har minst en kvinna bland uppfinnarna.
Sverige uselt på kvinnlig innovation
Mest läst i kategorin
Sverige må både vara ett av världens mest innovativa och ett av världens mest jämställda länder.
När det kommer till kombon av de två sakerna är det värre.
Ligger långt efter
Sverige ligger långt efter många andra länder när det gäller kvinnor och innovation, vilket framgår av Patent- och registreringsverkets (PRV) statistikårsbok för 2022.
Endast 16 procent av de svenska nationella patentansökningarna har minst en kvinna bland uppfinnarna.
Sverige håller sig annars väl framme. På listan över inlämnade patent globalt hamnar Sverige på nionde plats i en statistik där Kina, USA och Japan tillsammans står för 65 procent av alla internationella patentansökningar.
Går långsamt
Då är det sämre med jämställdheten på området. Utvecklingen går framåt men väldigt långsamt.
2009 hade 13 procent av de svenska patentansökningarna minst en kvinnlig uppfinnare och 13 år senare, 2022, har andelen alltså endast ökat tilll 16 procent.
“Sverige har en lång tradition av att vara ett av världens mest innovativa länder om man använder antal patentansökningar som måttstock. Det är något vi ska vara stolta över. Samtidigt framträder en tydlig utmaning när vi dyker djupare ner i statistiken”, konstaterar PRV:s generaldirektör Peter Strömbäck.
”Bekymmrande”
“Kvinnors deltagande i innovation, specifikt när det gäller att ligga bakom patentansökningar, är lågt i Sverige och har så varit under lång tid. Det är väldigt bekymrande”, anser Strömbäck.
“För att Sverige ska kunna behålla sin innovationskraft och ha möjlighet att konkurrera på den globala arenan är det tydligt att vi behöver adressera problemet med den låga andelen kvinnor i innovation.”
Läs även: ”Män kan mer om ekonomi än kvinnor”
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.