Uppsala universitet blir först i Norden med en specialistutbildning i batteriteknik.
”Europa behöver utbilda tusentals batteriexperter årligen”, säger Daniel Brandell, en av arkitekterna bakom utbildningen.
Sverige får masterprogram i batteriteknik – samarbete med Northvolt
Mest läst i kategorin
I höst startar Nordens första masterutbildning i batteriteknik vid Uppsala universitet. Under första året handlar det om 30 platser för studenter med minst tre års utbildning i kemi eller kemiteknik i bagaget.
Daniel Brandell är professor i materialkemi och en av initiativtagarna till utbildningen.
”Vi har haft mycket kontakter med industrin. Northvolt, Scania och Volvo, alla påtalar att de behöver mycket fler batteriexperter. Arbetsmarknaden är exceptionellt god både i Sverige och internationellt”, säger han till Ny Teknik.
Programmet, som förväntas förse batteri- och elbilstillverkare med högutbildad arbetskraft, är unikt i sitt slag i Europa och det första i Norden, skriver universitetet i ett pressmeddelande.
”Detta är i sanning en unik utbildning, på så sätt att det inte finns några andra utbildningar som till samma grad specialiserar sig på just batteriindustrin och att utbilda batteriexperter”, säger Daniel Brandell
”Det finns ett par europeiska motsvarigheter, men då samverkar flera lärosäten i olika länder, och utbildningen är ofta mer akademiskt orienterad.”
Ångström Advanced Battery Centre har utvecklat sin verksamhet under flera decennier, och rymmer idag hundratalet batteriforskare.
Näringslivet med och utformar program i batteriteknik
Representanter från flera potentiella arbetsgivare, bland annat Volvo Cars och Northvolt, har suttit i programrådet för det nya masterprogrammet.
”Den här utbildningen är starkt efterfrågad, säger Daniel Brandell. Studenterna kommer att ha en fantastisk arbetsmarknad som batteriexperter, samt kunna gå vidare till spetsforskning inom området”.
Till Ny Teknik säger Katarina Borstedt, som är ansvarig för kompetensförsörjningen hos Northvolt, att de är mycket glada över att utbildningen har kommit till.
”Vi är otroligt glada över att Uppsala universitet är först ut, men vi hoppas att fler universitet snabbt följer efter. Det är inte bara vi som har en brist på kompetens, det är en brist många kommer att ha framöver. Vi måste ha en bredare utbildningssatsning inom det här området för att säkerställa att den nya industrins behov möts”, säger Katarina Borstedt till Ny Teknik.
Fakta:
• Programmet är en så kallad teknisk master, och studenterna kommer ha en treårig utbildning i kemi eller kemiteknik vid antagning.
• Programmet antar sina första 30 studenter höstterminen 2022, men förväntas skala upp framöver.
Läs också:
Kompetensbrist på forskningspersonal – Sverige släpar efter (Dagens PS]
Ny lista: Här är företagen som satsar mest på forskning
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.