Dagens PS

Sverige – ett historiskt toppland för patent

Ändad sedan den industriella revolutionen har Sverige varit ett av världens mest innovativa länder med mängde av patent och patentansökningar inlämnade varje år.
Ända sedan den industriella revolutionen har Sverige varit ett av världens mest innovativa länder med mängde av patent och patentansökningar inlämnade varje år. Här den första noteringen av Lars Magnus Ericssons patent på telefonen. (Foto: Groth)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 22 mars 2024Publicerad: 22 mars 2024

Under de senaste 120 åren har Sverige legat i världstoppen för ett antal patent. En unik bedrift som vi faktiskt har fattigdom att tacka för.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under hela 1900-talet har Sverige varit ett av de länder som varje år registrerat flest nya patent.

Så även under 2023 då Sverige kom tvåa på patent-per-capita-listan efter Schweiz. Sverige med 495 patent per miljon invånare, mot Schweiz 1 480 per miljon.

Patentdrivet land

“Vi har sett en ökning över åren. Vi fortsätter visa vår innovationskraft”, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket till Svenska Dagbladet.

Att Sverige ligger bra till på den internationella patentlistan är dock ingen nyhet.

Faktum är att landet, ända sedan industriella revolutionen, har legat på topp 10 när det gäller patentansökningar.

JP Johansson har patent på skiftnyckeln
JP Johansson, en av våra stora uppfinnare, med prototypen till skiftnyckeln i handen. (Foto: WikiCommons)

“När den industriella revolutionen nådde Sverige var vi ett mycket fattigt land”, säger Gunnar Sundkvist, Managing partner på Groth & Co, Sveriges äldsta patentbyrå.

“Ur detta kom en förändringsvilja för att få det bättre – och den viljan lever vi på än i dag. Nöden blev uppfinningarnas moder”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Företag som drar

Gunnar talar också om vikten av att ha stora företag som driver på utvecklingen över tid. I Sverige ser han Ericsson (börskurs Ericsson) som en innovationsmotor som ständigt stimulerat och matat den svenska industrikulturen.

Något som även Sara Backman bekräftar.

“Ericsson är väldigt starka på just det här området”, säger hon.

Hon hänvisar till att det svenska företaget är världens femte största patentansökare med sina 1 969 stycken patentansökningar bara under 2023.

Patent - Ericsson och Nokia
Både Ericsson och Nokia har varit viktiga draglok för nya patent för sina respektive länder. (Foto: Netauktion)

Vikten av att ha starka företag som kan dra innovationskraften framåt i ett land blev tydligt under Nokias storhetstid.

“I Finland märkets det tydligt en ökning av antalet patentansökningar när Nokia gick som tåget på teknikmarknaden”, säger Gunnar Sundkvist och tillägger:

“Från att inte alls ha utmärkt sig, blev det då en helt annan aktivitet på patentområdet. För att nu när storhetstiden är över, ha backat tillbaka igen”.

ANNONS

Nytt system

1 juni 2023 antogs också ett nytt enhetligt patentsystem i kraft i Europa där till att börja med med 17 europeiska länder anslutit sig.

Reformen består av ett enhetligt patent som gäller automatiskt i många EU-länder efter att EPO, europeiska patentmyndigheten, godkänt patentet, om patentsökande begär det.

Detta kommer att skapa en enklare patenthantering för den sökande som genom en ansökan automatiskt kan få sitt patent gällande i samtliga anslutna länder.

Läs även: Nya rekord för svenska patent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]