Av företagens skatteskuld till staten på mer än 45 miljarder kronor från pandemin riskerar närmare 14 miljarder att gå upp i rök, varnar Svenskt Näringsliv.
Svenskt Näringsliv: "En tickande bomb"
Mest läst i kategorin
Bransch- och arbetsgivarorganisationen har kikat på konsekvenserna av bolagens skatteskulder från pandemin ur ett nytt perspektiv: Konkursvågen.
Slutsatsen är att staten riskerar att gå miste om 14 miljarder kronor i spåren av de många konkurserna.
“Företagen som har tillfälliga skatteanstånd är i sämre skick nu än när de beviljades anstånden. Det är något av en tickande bomb som riskerar att förvärra lågkonjunkturen”, säger chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt på Svenskt Näringsliv till Dagens Industri.
Dagens PS berättade i början av november, med hänvisning till SR:s Ekonomiekot, att 23 000 svenska företag fortfarande dras med skatteskulder till staten kopplade till pandemin.
Förra regeringen beslutade om krisstöden
När covid härjade som värst fick företagen anstånd med att betala in skatt och totalt rör det sig om drygt 45 miljarder kronor.
Läs mer här: Skatteskulder från coronapandemin för 45 miljarder Dagens PS
Den dåvarande regeringen beslutade om skatteanstånden för att bland annat hjälpa företagen att löverleva pandemin, samtidigt som sjuktalen steg och handeln och annan rörlighet i samhället minskade.
Patrik Krassén på föreningen Företagarna har tidigare sagt att risken är stor att företagen inte klarar att betala in sina skatteskulder och att alternativet då är konkurs eller rekonstruktion.
Sverige hukar i dag under en lågkonjunktur, eller är på väg in i en lågkonjunktur med en kraftig konkursökning och stigande arbetslöshet.
Inflationen och räntorna är höga och Sven-Olov Daunfeldt på Svenskt Näringsliv förklarar i Di att det inte bara är staten som hotas av att förlora miljarder, även företagens leverantörer löper risk att inte få betalt, konstaterar han.
Senaste nytt
Svenskt Näringsliv: Det var rätt med stöd då
Svenskt Näringsliv var pådrivande under covidpandemin att företagen måste få krisstöd.
Det var “rätt” då, sedan är det “lätt att sitta här och vara efterklok”, säger Daunfeldt och liknar företagens enorma och obetalda och uppskjutna skatteskuld i Di vid “ett mörkt ok”.
Tidningen uppger med hänvisning till Svenskt Näringsliv att omkring 8,5 procent av företagen med tillfälliga anstånd gick i konkurs 2021-2022.
Lars-Henrik Andersson, advokat på Cirio, säger i artikeln att han tror att det varit omöjligt politiskt att inte förlänga företagens tid med att betala in skatt.
Läs även: Sveriges tio största konkurser i oktober Dagens PS
Läs mer: UC: Bedrägerier bakom konkursvåg Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.