Svenskar vill ha svenskt kött. Men bristen fortsätter 2025 och det är en orsak till att vi äter allt mer kyckling, konstaterar branschen.
Svenskar vill ha svenskt kött – men får inte


Mest läst i kategorin
Rubrikerna kring animaliskt protein har den senaste tiden handlat om brist på kött, underskott av svenskt kött och en konsumtion som allt mer handlar om kyckling.
Det är en sammanfattning som Isabel Moretti, vd för Svenskt kött, delar.
”Ja, kycklingen ökar mest. Den är det köttslag vi konsumerar mest av både globalt och inom EU, så prognosen är så klart att även vi i Sverige kommer att konsumera mest kyckling”, säger Moretti till Dagens PS.
Då är förstås en tanke att kycklingen tränger undan svenskt kött från bordet, men så enkelt är det inte, enligt Svenskt kötts vd.
”Kycklingen ersätter både nöt och gris men även alternativa proteinslag och till och med fisk”, säger Isabel Moretti.
”När man pratar om att köttkonsumtionen ökat dramatiskt, ska man ha klart för sig att det är kyckling som står för den i särklass största ökningen”.
Köttbrist? I så fall inte dietens fel. Dagens PS
Flera skäl bakom kycklinghausse
Det finns flera skäl till att kycklingen tar för sig i kundvagnarna. Priset är en aspekt, för många är magert kött en ledstjärna men det handlar även om kostrekommendationer och produktionscykler, påpekar Isabel Moretti.
”Till skillnad från nöt, gris och lamm finns det inga kostrekommendationer när det gäller kyckling”, säger hon.
”Kyckling gynnas även av att produktionscyklerna är snabba och inte heller beroende av väder och klimat”.
Därigenom blir kyckling en proteinproduktion som snabbt kan anpassa sig till svängningar på marknaden.
”På sex veckor har man fött upp en kyckling medan ett nöt tar tre år”, jämför Svenskt kötts vd.
”Nöten påverkas också av växtodlingen. Ett år av torka eller missväxt påverkar bete och vallskörd och finns inte foder till djuren påverkas också produktionen, vilket är den situation vi har på marknaden i dag – med nötköttsbrist på grund av dåliga foderår”.

Senaste nytt
Det är svenskt vi vill ha
Samtidigt är det svenskt och inte importerat kött svenskarna vill ha, understryker hon.
”Svenskt kött har ett oerhört starkt förtroende hos konsumenterna. I butik väljer nästan nio av tio det svenska köttet”.
Det som sker nu är att produktionen av nöt och lamm minskat, vilket betyder att den efterfrågan som finns inte kan mötas.
”Eftersom det även råder brist i Europa är inte heller importen ett enkelt alternativt för konsumenten, så därför har det blivit ett skifte mot kycklingen”, menar Isabel Moretti som inte heller ser någon ljusning i närtid.
”Prognosen för 2025 är att vi dessvärre fortsatt kommer att ha ett underskott av svenskt kött”, säger hon.
Torka 2018, dåliga foderår 2022 och 2023 vid sidan av höga produktionskostnader och inflation har gått ut över investeringar och utveckling, konstaterar hon.
”Jämför vi första kvartalet i år med motsvarande period förra året har svensk nötköttsproduktion minskat med 10 procent och lamm med 12”.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Satsar – bättre på sikt
På sikt kan situationen förbättras. Häromdagen gick Scan ut och förklarade att man kommer att göra en rad satsningar för att öka den svenska köttproduktionen.
”För oss är inte det viktigaste att svenskarna äter mer kött – utan att de har möjlighet att välja rätt kött. Men för att ge våra konsumenter den möjligheten måste vi öka den svenska köttproduktionen”, slår Scans vd Lars Appelqvist fast.
Det är en satsning Isabel Moretti applåderar.
”Att Scan Sverige satsar är jättebra. Svensk livsmedelsproduktion och svensk animalieproduktion är den mest hållbara vi har i världen. Det är ett mer hållbart val att välja den svenska maten och det svenska köttet jämfört med importen”.
Korven som ska rädda Riksbanken i krig. Dagens PS
VWursten – den verkliga storsäljaren. Dagens PS
Matpriserna rusar – men vems är egentligen felet? Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden PSUnlocked.