Det behövs betydligt mer teknisk kompetens i styrelserna. Europa och Sverige släpar efter USA när det gäller att göra de digitala omställningarna som krävs för framtiden.
Svenska styrelser saknar digital kompetens
Mest läst i kategorin
Både Europa och Sverige släpar efter i den digitala utvecklingen där bolagen inte satsar tillräckligt med pengar i sin digitala omställning.
Det menar Accenture, ett bolag som är specialiserat på IT-tjänster och konsulttjänster, och som har huvudsäte i Irland. Bolaget ligger bakom en ny rapport som visar den digitala kompetensen, eller i Sveriges och Europas fall – okompetensen.
“Det är lite oroväckande att europeiska bolag inte investerar lika mycket”, säger Patrik Nylander, vd för Accenture Sverige.
Sverige släpar efter i digital kompetens
Det är enligt honom viktigt för bolagen att investera i framtiden för att inte släpa efter, speciellt sedan den tekniska kompetensen ofta är lägre i Europa än i USA – där techjättarna som bekant har sina baser.
“De bolagen är så stora så att de påverkar hela länder.”
Hos bolag som Accenture pågår kontinuerlig teknikkunskap där de anställda lär sig saker inom till exempel metaverse och AI, berättar Computer Sweden.
“Att ha insikt i de här nya teknikerna, någon slags kunskap, gör att alla kan vara med när något av alla de nya buzzworden – AI, automatisering, blockchain, edge computing – kommer upp i en diskussion. Det skapar fantastiska tentakler där vi kan fånga upp behov och se områden och möjligheter”, säger Patrik Nylander.
Tekniken skämmer
För många är teknik ett ord som skrämmer snarare än intresserar. Där handlar det därför om att göra de digitala omställningarna roliga och mindre tekniska så att alla förstår och kan hänga med. Ett tips är även att under möten starta med de roliga ämnena och sedan ta upp de tråkiga mot slutet.
“Då kan man börja sälja in cloud och data – sådant som låter dyrt och tråkigt.”
Läs även:
Svenska företagare – dags för digital storstädning – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.