Efter en uppryckning i juli började svenska hotell i augusti blöda pengar igen och mest tappade Stockholms hotell. Så här stort var tappet.
Svenska hotell blöder pengar igen: "Många har likviditetskris"
Mest läst i kategorin
Dramatiken fortsätter för hotellnäringen. I juli var det god beläggning på svenska hotell – hemestrande svenskar bokade då i hög grad – men i augusti började svenska hotell blöda pengar på nytt och enligt Dagens Industri som hänvisar till branschorganisationen Visita och Benchmarking Alliance var tappet hela 700 miljoner kronor, och Stockholmshotellen tappade mest.
Loggintäkterna för hotellen i Sverige var omkring 1,5 miljarder i augusti, vilket uppges vara ett ras med hela 31 procent jämfört med ett normalår.
Stockholms hotell upplevde samtidigt ett 57-procentigt tapp – det största i landet – medan Malmö backade 33 procent och Göteborg 28 procent, jämfört med en normal augustimånad, framgår det.
Snabb tillbakagång i augusti
“Sommaren var bra för besöksnäringen eftersom svenskarna semestrade på hemmaplan. På sina håll var det till och med en rekordsommar. Men det föll oerhört snabbt tillbaka under augusti”, konstaterar Jonas Siljhammar, vd för Visita, i artikeln.
Hotell och restauranger har varit en av de mest utsatta branscherna i pandemin och har det fortfarande tufft, exempelvis är nattklubbar fortfarande stängda, konstaterar Siljhammar på Visita och tillägger i Di-artikeln:
“Ett stort problem är att det tar mycket lång tid att få de utlovade stöden utbetalda. Många företag har likviditetskris och ligger på fallrepet.”
Han uppmanar regeringen att i kommande budget halvera logimomsen för hotellen för att lindra krisen i branschen.
Det har emellertid var en rekordsommar på sina håll för svensk besöksnäring, vilket Dagens PS berättade om för några veckor sedan med hänvisning till Di.
Läs mer om det här: Rekordsiffror för besöksnäringen i sommar – “unnar sig mer”
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.