Tokoptimistiska inför 2022 men rekorddeppiga inför 2023. Svenska företagsledare har svängt 180 grader på ett år. Nu tror 95 procent på ett värre eller lika illa 2023.
Under 13 år har Axholmen frågat vd:ar i svenska bolag med en omsättning över 200 miljoner kr om deras syn på framtidsutsikterna för det egna bolaget, branschen och omvärlden.
Svenska företagsledare rekorddeppiga
Mest läst i kategorin
I förra årets mätning, inför 2022, rådde rekordoptimism på alla fronter. Nu är det tvärtom.
Värre eller lika illa
95 procent av de svarande företagsledarna tror att 2023 kommer att bli värre eller lika dåligt som 2022, skriver Affärsvärlden.
“I stort säger de att 2022 varit ett tufft år, men att 2023 kommer att bli ännu tuffare. Investeringsviljan är lägre och fokus ligger på att sänka kostnaderna samtidigt som många fortsatt kommer att revidera sina priser”, säger Daniel Bajka på Axholmen.
“Det är ett totalt omslag från förra årets all-time-high i optimism”, konstaterar han.
56 procent av svenska företagsledare tror på en negativ utveckling inom den egna branschen – den mest pessimistiska synen i studiens historia, och dramatiskt högre än fjolårets 10 procent pessimister.
IT minst negativa
I detalj- och partihandeln är hela 73 procent av ledarna negativa, följt av byggindustrin med 70 procent.
Den enda bransch som håller modet uppe är IT, telekom och media där ”bara” 30 procent tror att deras bransch kommer att gå sämre 2023.
“Jämfört med tidigare år ser företagsledarna mörkt på det mesta i årets enkät”, sammanfattar Richard Cecchini på Axholmen.
“I tidigare svackor har det begränsat sig till enskilda områden. Nu väntar sig 35 procent av ledarna att den egna omsättningen ska sjunka. Det är den högsta siffra vi uppmätt hittills och högt över normalnivån på 5–20 procent”, fortsätter Richard Cecchini.
Inflationen stort hot
På frågan om omvärldsrisker som hotar verksamheten svarar 50 procent att den redan påverkats negativt av prisökningar under 2022.
För 2023 väntar sig 70 procent att inflationen kommer att ställa till problem och 99 procent tror på ökade personalkostnader.
Den enda ljuspunkten dessa företagsledare ser är att det under närmaste året blir lättare att rekrytera. 22 procentenheter fler än ifjol tror att kompetensförsörjningen blir enklare under 2023.
Relaterade artiklar:
PMI: Liten ljusglimt i svensk industri.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.