Att sjukskriva sig är en rättighet i arbetslivet – men hur lätt ska det vara? Frågan har väckt debatt efter att Ola Källenius, vd för Mercedes-Benz, ifrågasatt nuvarande regler. Hans uttalande har rört upp känslor och fått många att diskutera balansen mellan arbetsrätt och arbetsgivarens behov.
Svensk topp-vd: "Det är för lätt att sjukskriva sig"
Mest läst i kategorin
Källenius menar att dagens system inte ställer tillräckliga krav på de som sjukskriver sig. Han hävdar att det är för enkelt att stanna hemma från jobbet, vilket enligt honom påverkar arbetsgivare negativt. Något som är extra bekymmersamt i tider av ekonomisk osäkerhet.
Men kritiken från facken kom blixtsnabbt – uttalandet är ett slag mot arbetarnas grundläggande rättigheter, menar man.
Sjukskrivningar i Sverige 2024
- Antal sjukskrivna: Cirka 200 000 personer hade ett pågående sjukfall i januari 2024.
- Vanligaste diagnoser: Psykiska diagnoser, som stress och utmattningssyndrom, står för över hälften av sjukfallen.
- Könsfördelning: 65 procent av de sjukskrivna är kvinnor.
- Sjukfallens längd: Genomsnittslängden för sjukfall är 55 dagar.
- Sjukpenning: Första året ger cirka 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI).
- Arbetsmiljö: Vård, skola och omsorg är branscher med högst sjukskrivningstal.
Källa: Försäkringskassan
“Modernisera reglerna för att sjukskriva sig”
I en intervju med tyska SZ framhöll Ola Källenius att dagens lagstiftning kring sjukskrivningar behöver moderniseras.
Läs även: Varningssignalen: Då vill chefen att du säger upp dig. Dagens PS
Enligt honom är sjukfrånvaron för hög, något han menar riskerar Tysklands konkurrenskraft. Han föreslår att det ska ställas fler krav på att sjukdomar verifieras på ett tillförlitligt sätt, för att förhindra missbruk av systemet.
Han varnade för att företagen redan står inför tillräckligt många utmaningar – från ökade produktionskostnader till den gröna omställningen – utan att behöva hantera frågan om att det är för lätt att sjukskriva sig.
Senaste nytt
Fackförbund och politiker svarar
Fackliga organisationer har reagerat kraftigt på Källenius uttalanden och anklagar honom för att slå mot arbetstagarnas grundläggande rättigheter.
“Att ifrågasätta de anställdas sjukskrivningar skapar en toxisk arbetsmiljö,” sade en representant från IG Metall, ett av Tysklands största fackförbund.
Även politiker har tagit ställning. En del varnar för att en förändring av reglerna kan leda till ökad stress och sjukdom bland arbetstagare, medan andra ser potential för att förbättra effektiviteten i systemet.
Rekordmånga har de senaste åren sjukskrivit sig på grund av stress även i Sverige. Frågan är om förslag om striktare regler tvingar tillbaka sjuka till arbetsmarknaden eller om det stoppar fusket.
Balans mellan rättigheter och ansvar
Debatten kring sjukskrivningar i Tyskland illustrerar en större fråga om balansen mellan arbetsgivarens behov och arbetstagarens rättigheter.
Kan ett striktare system skapa större rättvisa, eller riskerar det att slå hårt mot dem som verkligen behöver stanna hemma för att återhämta sig?
Läs mer: Psykisk ohälsa bakom många sjukskrivningar. News55
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.