Ett utländskt bolag ville etablera sig i en svensk kommun, som tvingades säga nej på grund av elbrist och gick miste om uppemot 2 000 jobb.
Svensk kommun nobbar 2 000 jobb – orsaken elbrist
Mest läst i kategorin
Robertsfors i Västerbotten nobbade i somras ett utländskt företag att etablera sig i kommunen och gick därför miste om uppemot 2 000 arbetstillfällen.
Olof Norberg, näringslivschef i Robertsfors kommun, beskriver det som “oerhört bittert” i en intervju med Dagens Industri.
“2 000 nya jobb i vår lilla kommun skulle sannolikt motsvara 400 000 nya jobb i Stockholm”, säger han till tidningen.
Han vill inte avslöja vilket utländskt bolag det handlar om, bara att det är internationellt.
Bolaget hade planerat att etablera en “storskalig industriell verksamhet” i Robertsfors, enligt näringslivschefen.
Norra Sverige skållhet
Dagens PS har berättat i flera artiklar om investeringsboomen i norra Sverige, däribland om satsningarna på grönt stål men också om Northvolts nya batterifabrik i Skellefteå.
Totalt rör det sig om planerade investeringar på över 1 000 miljarder kronor, enligt Di.
Men för att det här ska bli verklighet krävs en kraftig utbyggnad av energiförsörjningen. Om inte det sker riskerar många av satsningarna att hamna i malpåse.
“Oerhört frustrerande”
“Norra Sverige upplever en historisk nyindustrialisering. Det har öppnat ett fönster med enorma möjligheter att skapa nya jobb och välstånd även i vår kommun. Men vi tvingas nu ändå tacka nej och det på grund av att den nationella elinfrastrukturen som Svenska kraftnät ansvarar för inte räcker till. Det är förstås oerhört frustrerande”, säger Olof Norberg till Di.se, som konstaterar att oron är stor bland svenska kommuner för energiförsörjningen, vilket framkommit i en rapport från Svenskt Näringsliv.
Elbristen har också tvingat regeringen att agera för att, skriver Di, “trygga försörjningen i både Stockholm och Malmö”.
Branschföreträdare men även politiker varnar nu för en hotande elkris i Sverige om några år.
Och medan energidebatten rasar ökar pressen på regeringen som senast den 31 augusti måste ge ” klartecken för ansökan om tillstånd för mellanlager och slutförvar av det svenska kärnavfallet”, enligt artikeln.
TT uppger att regeringen i dag, torsdag, “ger klartecken för mellanlagret i Oskarshamn (Clab) att ta emot mer utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall”.
“Det är för att vi då kan undvika att kärnkraften får stänga ner 2024”, säger Bolund till nyhetsbyrån i artikeln, som bland annat publiceras på SvD.se.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.