Temu och Shein hotar miljö och säkerhet och är en fara för svenska företag, jobb och skatter. Nu kräver Svensk handel att regeringen agerar.
Svensk handel: "Temu och Shein fara för Sverige"
Mest läst i kategorin
Temu och Shein har båda ”en explosionsartad utveckling” på den svenska marknaden, hävdar Svensk handel.
Branschorganisationen menar att det hotar både miljö och säkerhet. Dessutom svenska företag och jobb på sikt.
Nu kräver Svensk handel att regeringen, i likhet med Danmark, markerar tydligt mot de kinesiska e-handelsjättarna.
Sju av tio har handlat
Kina är den största utlandsmarknaden för svenska e-handelskonsumenter. 71 procent av svenskarna uppger att de någon gång handlat från Temu eller Shein.
Paketindex visar att antalet importerade paket ökar i hög takt.
Under första kvartalet 2024 ökade antalet importerade paket med 46 procent jämfört med samma kvartal föregående år och en stor del av paketen kommer från Kina.
”Ser med stor oro”
”Vi ser med stor oro på att de kinesiska e-handelsjättarna tillåts använda oschyssta metoder för att ta marknadsandelar från svenska handelsföretag. Svensk handel kommer alltid att värna om den fria konkurrensen, men här är den helt satt ur spel”, hävdar Sofia Larsen, vd för Svensk handel.
Varken Temu eller Shein tar hänsyn till gemensamma regelverk som beslutats om inom EU, däribland Digital Services Act, DSA, slår hon fast.
Risker för kunderna
Svenska handelsföretag förhåller sig till helt andra regelverk för produktsäkerhet och kemikalieinnehåll än vad deras kinesiska konkurrenter gör, vilket medför att konkurrens inte kan sägas ske på lika villkor, enligt Svensk handel.
Detta samtidigt som svenska konsumenter riskerar att köpa produkter som riskerar att vara av dålig kvalitet, eller i värsta fall direkt farliga.
”Svenska handelsföretag lägger stor kraft på att följa regelverk kopplade till bland annat miljö- och hållbarhetsfrågor. Men detta medför också kostnader som de kinesiska jättarna helt slipper undan”, säger Sofia Larsen.
”Som konsument behöver du fundera över hur det är möjligt att priserna hos de kinesiska e-handelsjättarna kan vara så låga. I värsta fall kan produkterna som säljs kan vara direkt farliga, vilket påvisats av bland annat Toy Industries of Europe”, tillägger hon.
Ska granskas igen
Både Temu och Shein står inför en förnyad och intensifierad granskning från EU-kommissionen.
17 europeiska konsumentorganisationer, däribland Sveriges konsumenter, anmälde i maj Temu för att bryta mot en ny EU-lag om produktsäkerhet.
Regeringen och ansvariga myndigheter, däribland Konsumentverket, är väl medvetna om utmaningarna och hoten som svenska handelsföretag och konsumenter möter till följd av Temu och Sheins framfart.
”Regeringen måste göra mer för att värna svenska företag och jobb. Det är oacceptabelt att kinesiska e-handelsjättar tillåts spela efter andra regler än våra svenska företag. Nu måste ansvarig minister Erik Slottner och övriga regeringen sätta ned foten i frågan”, avslutar Sofia Larsen.
Läs mer:
Konsumentklagomål tvingar Shein och Temu till EU-granskning. Dagens PS
Varnar för kinesiska shoppingappens “farliga” produkter. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.