Dagens PS

Svårare för utländska företag att göra affärer i Kina

Kina
Den otydliga kinesiska lagstiftningen gör det svår för utländska företag (Foto: TT).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 16 maj 2023Publicerad: 16 maj 2023

Utländska företag som vill etablera sig i Kina stöter på patrull och kan i värsta fall anklagas för spionage.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina uppmuntrar utländska investeringar i landet, men den kinesiska regeringen vill samtidigt inte tappa kontrollen. Det är en svår ekvation som inte alla gånger går ihop.

CCTV, den kinesiska nyhetskanalen rapporterade nyligen om ett utländskt företaget som hamnat i klorna på regeringen för att inte “följt de nationella säkerhetsföreskrifterna”, skriver CNBC.

“De vill ha mer kontroll över alla aspekter i samhället”

Men företaget som råkade ut för regeringens granskning, Capvision Partners med bas i Shanghai, är bara ett i raden av de utländska bolag kinesiska myndigheter granskat.

Chong Ja Ian, docent vid National University of Singapore, menar att regeringens beteende kan tyckas paradoxalt, men att det stämmer överens med Kinas nuvarande ledarskap, och menar regeringen vill ha mer kontroll över alla aspekter i samhället.

Kina har infört nya lagar

Som många länder i övriga världen har Kina vidtagit åtgärder under det senaste decenniet för att stärka datatillsynen. Det inkluderar en lag om skydd av information som involverar nationell och ekonomisk säkerhet, och frågor av viktigt allmänt intresse.

Dessutom antogs en uppdatering av landets spionagelagstiftning i april.

Den förbjuder överföring av all information relaterad till nationell säkerhet – men myndigheterna gav inte en tydlig definition av vad de menar vara nationell säkerhet, och försökte bredda definitionen av spionage.

ANNONS

Utländska abonnenters tillgång till viss finansiell och ekonomisk information från kinesiska företag på internetportalen Wind ska också ha begränsats.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Anklagas för spionage

Capvision anklagas bland annat för att dess konsultverksamhet var bland dem som användes av utländska institutioner för att stjäla statshemligheter och underrättelser i nyckelsektorer.

Kinesiska myndigheter hävdar att Capvision tagit emot fler än 2 000 penningförsändelser från utländska företag på totalt 70 miljoner dollar mellan 2017 och 2020, enligt en översättning som CNBC gjort.

En bekymmersam situation

De amerikanska och europeiska handelskamrarna i Kina har uttryckt att situationen är bekymmersam.

Europeiska handelskammaren i Kina skriver i ett uttalande att de kinesiska myndigheternas agerande riskerar att öka osäkerheten i en tid då europeiska företag letar efter tydliga tecken på att Kinas affärsmiljö blir mer pålitlig och förutsägbar.

Men samtidigt säger handleskammaren att man att respekterar rättsstatsprincipen och förväntar sig att den följs i dessa fall.

Svårt för utländska företag i Kina

ANNONS

Capvision skrev i ett uttalande förra veckan att de är medvetna om att de har misslyckats med att fullt ut uppfylla det nationella säkerhetsansvaret i sin tidigare affärsverksamhet.

Det är samtidigt mycket svårt för utländska företag som vill etablera sig i Kina att veta exakt vilka lagar och regler som gäller.

Utan mer information om vad som är – och inte är – tillåtet kan det bli svårare för potentiella investerare att göra sin due diligence innan de förbinder sig till att göra affärer i landet.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bakslag i Kina sätter avtryck i Asien

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]