Två tuffa år tyngda av pandemi och återkommande problem i leveranskedjorna ledde till en högre personalomsättning än på länge bland världens supply chain managers. Det visar en sammanställning gjord av det sociala nätverket LinkedIn, rapporterar Bloomberg.
Supply chain managers säger upp sig oftare än andra
Mest läst i kategorin
Att se sig om efter nya arbetsutmaningar med jämna mellanrum är att betrakta som normalt och sunt för den som vill göra karriär. Inte minst om ambitionen är att tjäna bättre och utvecklas.
Med det sagt finns det förstås mindre positiva skäl till att man lämnar arbetsplatsen, som till exempel ökad stress och utbrändhet. Något som kan vara mer eller mindre påtagligt beroende på vilken bransch man verkar inom, vilket visat sig när det sociala nätverket LinkedIn funnit att världens supply chain managers tillhör dem som på senare tid avslutat sina anställningar i högst takt.
Tung post
Med supply chain manager avser man den person som övervakar flödet av pengar, varor eller information i en produktionskedja, hela vägen från tillverkaren till den slutliga kunden.
En uppgift som även kan innefatta ett ansvar över logistik och leveranser, såväl som de arbetsprocesser som krävs för att klara av uppgiften. Kort sagt en tung post som rymmer ett stort antal ansvarsområden.
På LinkedIn har man under de senaste fem åren studerat uppsägningar inom olika branscher genom att analysera medlemsprofiler och fastställa det antal personer som lämnat sina jobb varje månad.
Den siffran jämförs sedan med genomsnittet för 2016 som LinkedIn kallar “separationsgraden”. Tittar man på supply chain managers har deras genomsnittliga separationsgrad stigit med 28 procent mellan 2020 och 2021, vilket är den högsta graden på fem år.
Senaste nytt
Rubbade leveranskedjor
Att antalet uppsägningar supply chain managers ökat på senare tid kan enligt LinkedIn delvis förklaras med pandemin, som rubbat och till viss del fortsätter störa ett flertal leveranskedjor. Bland annat på grund av faktorer som stängda fabriker och ökade transportkostnader.
“Med ökande möjligheter mot bakgrund av försörjningskedjekrisen kommer det inte som någon överraskning att försörjningskedjans chefer i allt större utsträckning har sökt efter grönare betesmarker”, säger Kory Kantenga, ekonom på LinkedIn.
Ökad risk för utbrändhet
När pressen på arbetsplatsen är påtaglig ökar efterfrågan på kompetent personal men också riskerna för utbrändhet menar Kantenga. Konsekvenser som pandemin utan tvekan eldat på, eftersom det helt enkelt varit svårare som supply chain manager att lösa problem, oavsett hur kompetent man är.
Man har även brottats med föråldrade och manuella processer som äter mycket tid, vilket skapar stress.
Trots dessa slutsatser är kunskaper inom försörjningskedjan fortsatt eftersökta på marknaden, vilket lämnar utrymme för branschens chefer att löneförhandla och vara kräsna, enligt Bloomberg.
Läs även: Efterfrågan på arbetskraft i sommar högsta någonsin
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.