Dagens PS

Superrika, paranoida och deprimerade

superrika
Att vara superrik är inte alltid en dans på rosor, tvärt om kan det orsaka psykisk ohälsa, enligt terapeuter som CNBC talat med. På bilden syns Elon Musk, Bernard Arnault och Jeff Bezos. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Terapeuter avslöjar att superrika brottas med paranoida känslor och kan känna sig svårt isolerade och deprimerade, vilket kanske förvånar många.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har sagts förut men tål att upprepas: Lycka går inte att köpa för pengar.

Detta bekräftar nu terapeuter som CNBC talat med.

“De flesta människor kan inte förstå hur rika människor kan ha problem. De avfärdar rika människors psykiska problem som obetydliga och av minskad betydelse”, säger Paul Hokemeyer, psykoterapeut som behandlar ultrarika, till den amerikanska nyhetskanalen och tillägger att den rika eliten ibland ses som “objekt” från omgivningen.

Kronisk isolering är ett utbrett och återkommande problem bland superrika.

Trauman och sorg inget ovanligt

Det är inte så konstigt. Det är få förunnat att vara så förmögen. En marginellt låg andel tillhör den absoluta ekonomiska eliten i världen (även om antalet miljardärer och miljonärer ökar) och det utlöser känslor av ensamhet.

De extremt rika kan bli osäkra på om de är omtyckta för den de är, eller om det beror på vad de har.

Sorg och trauman, varvat med förluster i utmanande relationer när den som inte har samma ekonomiska makt kan pekas ut som “golddigger”, en lycksökare.

Dessutom känner de superrika press på hur deras pengar spenderas och vem det går att lita på.

ANNONS

“Rikedom kan vara ganska isolerande … Ibland är alla ögon riktade mot dig för att se vad du gör med dina pengar”, säger Amanda Falkson, en annan psykoterapeut, insatt i förmögenhetsrådgivning, till CNBC.

Misstänksamhet mot andra människor kännetecknar också en del vansinnigt rika då många “bombarderas” av tiggarbrev.

ANNONS

Senaste nytt

Livets mening viktigt även hos superrika

I många avseenden definieras de allra mest förmögna för vad de kan ge till andra snarare än vilka personer de är, enligt Paul Hokemeyer.

Personer som ärvt eller på annat sätt plötsligt blivit rika uppges inte vara lika självsäkra som dem som förvärvat sin rikedom genom hårt arbete.

De sistnämnda har bättre kontroll och är övertygade om att de kan tjäna nya pengar om förmögenheten går förlorad.

Terapeuternas slutsats är att rikedom inte raderar våra mänskliga behov, en mening med livet är grundläggande oavsett om du har snuskigt med pengar eller inte.

Missa inte: Skillnaden på att vara rik, jätterik och ultrarik Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS