Dagens PS

Struntar i regeringen – letar utomlands

Arbetsförmedlingen letar arbetskraft utomlands
AF:s chef Maria Hemström Hemmingson steget efter regeringen – men nu tar hon klivet ut i Europa för att hitta arbetskraft till svenska företag. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

Medan regeringen arbetar för att få människor att lämna Sverige, och försvåra för andra att komma hit, gör Arbetsförmedlingen tvärtom.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Senast handlade det om forskare. ”Bara hälften så många forskare får stanna” löd rubriken. Innehållet att nya regler gör att antalet forskare som får permanent uppehållstillstånd i Sverige halverats sedan reglerna förändrades 2021.

”Den nuvarande lagstiftningen slår direkt mot våra universitet, när det dessutom är en så stor osäkerhet om man får uppehållstillstånd eller inte. Då söker man sig till andra länder som Tyskland där det går på två till fyra veckor och man vet vad som gäller”, konstaterade Sanna Wolk, förbundsordförande för Sulf, Sveriges universitetslärare och forskare, då.

Minskat 77 procent

Annars har det handlat bland annat om arbetskraftsinvandring, där i omgångar höjda krav på minimilöner fått hela näringslivet att gå till attack mot regeringens politik.

”Antalet beviljade arbetstillstånd för arbetskraftsinvandrare med kortare utbildning minskade med 77 procent under första halvåret i år jämfört med samma period 2023. De yrkesgrupper regeringen vill stänga ute har minskat avsevärt – men det sker på bekostnad av företagens kompetensförsörjning och går därför stick i stäv mot regeringens ambition att göra Sverige rikare”, slog Svenskt näringslivs vice vd Karin Johansson fast i en debattartikel nyligen.

ANNONS

Senaste nytt

Lönegolvet negativt

”Vi kan inte säga att vi vill ha spetskompetens samtidigt som vi höjer trösklarna för att ta in den kompetens som arbetsmarknaden behöver. Johan Forssell borde börja med att utreda effekterna av lönegolvet om han menar allvar med att vi behöver mer utländsk kompetens i Sverige”, var beskedet till Sverige nye migrationsminister från Johansson.

Även SKR, Sveriges kommuner och regioner, har varit motståndare till politiken. “Regeringen hotar välfärden”, har varit beskedet därifrån.

Nu röstar svenska företag och Arbetsförmedlingen med fötterna och åker utomlands för att ragga personal.

”Rätt kompetens är en bristvara inom många branscher”, skriver Arbetsförmedlingen som den 24 oktober arrangerar en digital rekryteringsmässa för att leta arbetssökande inom EU och Schweiz.

ANNONS

Erbjuder hundratalet jobb

Cirka 20 arbetsgivare erbjuder ett 100-tal lediga jobb inom bland annat vård, skola, IT och industri.

Kompetens som efterfrågas är bland annat vårdpersonal, lärare, veterinärer, ingenjörer, industrielektriker och kockar.

Under Swedish Day 2024 träffar arbetsgivarna kandidater från andra länder inom EU och Schweiz.

Alla arbetsgivare har en digital monter där de kort beskriver sin verksamhet och vilken kompetens de söker.

”Genom digitala lösningar breddar vi rekryteringsmöjligheterna för arbetsgivare som är intresserade av att söka kandidater inom andra EU- och EES-länder”, säger Miguel Salvador Eures, rådgivare på Arbetsförmedlingen.

Läs även:

Bara hälften så många forskare får stanna. Dagens PS

SKR: “Regeringen hotar välfärden” – Dagens PS

ANNONS

Han har sökt 500 jobb – inte fått ett enda. News 55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]