Genom förlikning mellan parterna ska strejkande lokförare i Stockholm betala en halv miljon till MTR. Men nu menar lokförarna att det är värt det då man vunnit i sak.
Strejkande lokförare ska betala halv miljon – "Vunnit i sak"
Mest läst i kategorin
2023 utlyste lokförare i Stockholm en vild strejk mot operatören MTR:s beslut att ta bort tågvärdarna i pendeltrafiken. MTR stämde då lokförarna, och nu har parterna träffat en förlikning som innebär att tio lokförare ska betala 475 000 i skadestånd och rättegångskostnader.
Men de som deltog i strejken hänger inte läpp över resultatet, man menar nämligen att hela affären har varit en vinst för lokförarna, rapporterar facktidningen Arbetsvärlden.
Omtalad strejk mot ensamarbete
Den vilda strejken var en protest mot MTR:s beslut att ta bort tågvärdarna från pendeltågen i Stockholm, vilket innebär att lokförarna jobbar själva.
Många av lokförarna sjukanmälde sig och ansåg att de inte kunde köra utan tågvärd, vilket de menar har försvårat den senaste tidens personalbrist. MTR och Region Stockholm stod fast vid beslutet.
“Pendeltågstrafiken kommer att stå helt stilla. Jag beklagar det djupt, vi hoppas att man kan ha förståelse för oss de kommande dagarna”, sa Mathias Söder till SVT förra våren, en av lokförarna som då planerade att delta i strejken mot MTR.
Lokförare samlade in till strejkkassa
I samband med strejken samlade man in pengar till en strejkfond med syfte att betala eventuella skadestånd. Sammantaget skrapade strejkens lokförare ihop två miljoner, mer än nog för att täcka kostnaderna som uppkommit i och med förlikningen med MTR.
“Förlikningen blev lite mer på våra villkor. Det var viktigt att sända signalen till andra arbetsgivare att skadeståndet bör fortsätta ligga kvar på den nivån och inte höjas, säger Nils Westberg Ahlmark talesperson för de stämda förarna, enligt Arbetsvärlden.
Överskottet från fonden ska göras tillgänglig för framtida strejker. “De kan andra arbetare eller andra lokförare ta del av vid en eventuell vild strejk”, säger Nils.
En vinst – trots förlikningen
Lokförarna hade räknat kallt med att man skulle bli ersättningsskyldiga och menar att strejken ändå var en seger, trots att tågvärdarna försvunnit från pendeln.
“Det vi vunnit i sak är att vi har satt fokus på ensambemanning inte bara i Stockholm, men i hela Sverige. Tågvärdarna är borta, men jag tror att de kan komma tillbaka i någon form framöver”, säger Nils Westberg Ahlmark till P4 Stockholm.
Läs även: Norska oljefonden pressar Musk: “Teckna kollektivavtal i Sverige”. Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.