Så många som 10 procent av de amerikanska bolag som finns på landets börser kan vara zombiebolag, skriver Fortune. Det kan leda till svåra ekonomiska följder i en lågkonjunktur.
Stort antal zombiebolag på USA:s börser – platt fall
Mest läst i kategorin
Enligt OECD:s kriterier är ett zombieföretag ett företag som har funnits i minst tio år, men där vinsten inte täckt skuldräntan tre år i rad. Dagens PS har tidigare skrivit om mängden zombiebolag på Stockholmsbörsen.
David Trainer, vd för investeringsanalysföretaget New Constructs, säger till Fortune att 300 företag på amerikanska börser är zombieföretag, och Goldman Sachs beräknar att det är så mycket som 10 procent. De höga amerikanska räntorna och inflationen kommer nu att medföra allvarliga konsekvenser, skriver Fortune.
”När den ekonomiska verkligheten drabbar dessa företag, och de går till noll eller nära det, vilket vi kommer att se mycket av, kommer många investerare att få se sina tillgångar ryka”, säger Trainer till Fortune.
Börser på väg mot svåra tider
Eftersom olika definitioner av zombieföretagen är i svang, så råder det delade meningar om exakt hur många av dem det finns på amerikanska börser. Siffror på allt mellan 6 procent och 25 procent har förekommit i debatten.
Men att många företag har problem med såväl lönsamhet som skuldsättning står klart. AMC, Peleton och Gamestop är några av de bolag som Fortune nämner.
Nu väntar konkurser för många av zombiebolagen.
Att vi har så många zombier på världens börser beror enligt Fortune på den stimulanspolitik som centralbanker världen över tillämpat sedan förra finanskrisen 2008. Man var angelägen om att få i gång tillväxten och tillämpade därför en politik som lät bolag låna upp stora mängder kapital för att växa och anställa personal. Kulmen på den perioden kom förra året. Nu, med åtstramningar och räntehöjningar, kommer modellen att rasa.
Läs också:
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.