Dagens PS

Storsvindeln som glömdes bort

Birger Cederborg
Detta är Birger och Inga Cederborg. Två personer som levde gott på de inkomster Birger hade från bolaget han var anställd på. Men bakom det ljuva livet, dolde Birger en mörk hemlighet. (Foto: Privat)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 07 juli 2023Publicerad: 07 juli 2023

Under mitten på 1920-talet försökte grosshandlare Birger Cederborg rädda sitt företag med alla möjliga medel. Det resulterade i ett svindleri som hade kunnat bli historiskt. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 12 mars hittades Ivar Kreuger död i sin lägenhet i Paris. En härva av ekonomiska irrgångar och frågetecken kom därmed  i dagen, vilket lamslog såväl den svenska ekonomin som delar av den internationella pengacirkusen.

För de flesta blev Kreugers död en katastrof.

Aktiemarknaden föll som ett korthus

Privata ekonomier och företag hamnade i rännstenen. Det som därpå följde i 1900-talets ekonomiska Sverige, kom att kallas för Kreuger-kraschen och får nog sägas överskugga det mesta i sin väg.

Luftjärn

Ivar Kreuger död. Rubrikerna var braskande och samhället höll andan. Vad skulle nu hända? (Foto: Svenska Dagbladet)

Nio månader innan Kreugers död, lämnade Birger Cederborg Långholmens fängelse i Stockholm.

Han hade just blivit villkorligt frisläppt efter ett fyraårigt fängelsestraff och gick nu som en fri man hem till sin lägenhet på Södermalm.

Birger Cederborg var en av de få som faktiskt skulle få ut något gott av den kommande Kreuger-kraschen.

För hade inte den skett, hade hans namn sannolikt gått till historieböckerna som en av de största svindlarna i svensk historia.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Ett svindleri som tappats bort

Nu kom istället Kreuger-kraschen att göra att Birger Cederborgs svindlerier tappades bort i historieskrivningen.

Och det med besked.

Den som i dag söker på hans namn kommer upptäcka att det knappt finns något skrivet om honom. Så när som på en bok, och den har Dagens PS läst.

Det är en historia om Birger Cederborg. En av alla de personer som i efterdyningarna av första världskriget som hamnar snett i den delvis avgrundsdjupa och långvariga lågkonjunktur som drabbar Europa.

Luftjärn

Detta är Birger Cederberg, en mycket omtyckt grosshandlare. Allt hade nog gått bra om inte hans goda vilja att måna om sin omgivning kombinerat med en förödande lågkonjunktur, tvingat ut honom på ett allt tunnare gungfly, vilket till slut resulterade i ett omfattande svindleri. (Foto: Privat)

Motor i lågkonjunkturen är det krigsskadeståndstyngda Tyskland, vars ekonomi fullständigt rasar samman.

Birger Cederborg, som under hela sitt verksamma liv, idogt arbetat på råvarumäklaren D Dietrichson & Co i Stockholm, ser hur bolagets ekonomi dras med i den nedåtgående spiralen.

Stora tyska affärer

ANNONS

Bolaget har sedan början av 1900-talet haft stora och framgångsrika affärsrelationer med Tyskland och sitter i början på 1920-talet med en stor ekonomisk insats i ett av de tyska bolag man samarbetat med.

Luftjärn

Det blev många timmar bakom skrivbordet för Birger Cederberg, i hans allt mer desperata jakt på pengar. (Foto: Privat)

När ekonomin brakar samman, blir denna fordran en livlina som Birger Cederborg hänger upp såväl sin framtidstro som det egna bolaget på.

Det visar sig vara ödesdigert.

Belånade lager

I väntan på de tyska pengarna, försöker Birger Cederborg hålla bolagets ekonomi över vattenytan.

Då bolagets huvudsakliga sysselsättning är handel med råvaror, framför allt partier av järn, börjar han belåna de partier av järn som bolaget har liggande i lager.

Luftjärn

Det var partier med tackjärn, som på bilden, som var säkerhet för de lån som Birger tog. Dock var det bara 10 procent av allt järn han lånade på, som fanns på riktigt. (Foto: Upplandsmuseet)

Det egna innehavet räcker dock inte till för att täcka bolagets kostnader.

ANNONS

Lösningen blir därför att skapa lagerbevis på järn som bolaget inte äger, och ta lån på dessa partier med lagerbeviset som pant.

Ostoppbar karusell

Det inleder en karusell som Birger Cederborg snart inte kan stoppa.

Snart är andelen lagerbevis mångdubbelt fler än vad företaget har i reellt järn, och det hela lutar mot en krasch.

Luftjärn

Det var hit till Värtahamnen som firma D Dietrichson & Co:s tackjärn kördes med tåg för att mellanförvaras tills det såldes vidare. (Foto: Stockholms stadsmuseum)

Differensen mellan det reella järnet och lagerbevisen på fiktiva järnpartier, kom att kallas “luftjärn” av dåtidens press.

Det är också det som byggt titeln på Anders Holmqvists utmärkta berättelse om Birger Cederborg, som dessutom var hans morfars far.

Luftjärn

Till höger Birgers bror Allan Cederborg. En höjdare i Stockholms stadshus och likaså en höjdare i svenskt näringsliv. Tyvärr drogs även han med i Luftjärnssvindeln och återhämtade sig riktigt aldrig. (Foto: Privat)

Det är berättelsen om hur en godhjärtad och strävsam person hamnade snett. Delvis för att han vant sig vid ett liv i lyx och överflöd. Berättelsen om Cederborg belyser också hur en stilla strävan efter livets goda, förvandlas till ett storartat svindleri, med ett djupt fall ned i en fängelsecell på Långholmen som följd.

ANNONS

Dold bakom Kreuger-kraschen

Hade inte Kreuger-kraschen kommit fem år senare och överskuggat luftjärns-svindeln, hade denna garanterat varit något som dagens skolbarn fått lära sig om från 1920-talets Sverige.

Luftjärn

Detta är berättelsen om ett av Sveriges största svindlerier under 1900-talet. Hade inte Kreuger-kraschen skett fem år senare, skulle Luftjärns-svindeln varit känd i vår historia. (Foto: Omslag/Vulcan förlag)

Nu finns det knappt en rad skrivet om detta, bortsett från Anders Holmqvists personliga berättelse.

Vi rekommenderar att du köper den och lär dig en bit historia!

Läs även: Blev Ivar Kreuger mördad?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]