Dagens PS

Stockholmshem: "Kriminaliteten i byggbranschen är grov"

Stockholmshem granskar de aktörer som bygger deras hus. De ser utbredd kriminalitet.
Stockholmshem granskar de aktörer som bygger deras hus. De ser utbredd kriminalitet. (Foto Hasse Holmberg / SCANPIX /TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 07 dec. 2021Publicerad: 07 dec. 2021

Stockholmshem har i flera år kontrollerat underentreprenörer på sina projekt. Av 1 400 granskade företag saknade hela 40 procent tillstånd att jobba på byggena.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 207 kontrollerar Stockholmshem sina underentreprenörer genom projektet Rättvist byggande.

”Det är en grövre, listigare och mer genomtänkt kriminalitet än vi trodde”, säger Anette Sand på Stockholmshem till Dagens Nyheter.

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem vill genom projektet Rättvist byggande upptäcka och få bort kriminella företag från branschen.

Stockholmshem besöker byggarbetsplatser för att kontrollera ID-handlingar, skatter, sociala avgifter och oanmälda underentreprenörer. Projektet startade 2017 och sedan dess använder sig även Familjebostäder, Micasa, Sisab och Svenska bostäder av arbetsmetoden, skriver Dagens Nyheter.

Nu är projektet på väg att bli en förening och 15 företag står i kö för medlemskap. Föreningen ska bland annat se till att säkerhetsbolaget som utför kontrollerna handlas upp. Egna kontrollanter har fått ta emot hot.

Stor andel företag saknar tillstånd

3 963 personer och 1 418 företag har kontrollerats inom ramen för Rättvist byggande. Fyra av tio företag är saknar tillstånd.

Kriminaliteten bakom byggbranschens mer ljusskygga underentreprenörer är enligt Anette Sand ofta organiserad, genomtänkt, systematisk och grov. Människor blir utnyttjade.

”På papperet kan en person ha en lön på 22 000 kronor men i deras anställningskontrakt står det att de ska betala tillbaka det mesta i form av mat och logi. Så bor de i en skrubb någonstans och får ett mål mat om dagen”, säger hon till Dagens Nyheter.

ANNONS

Anette Sand menar att enda sättet att komma åt den grova brottsligheten i byggbranschen på sikt är att åsamka vissa företag så dåligt rykte att andra inte vill arbeta med dem.

Läs också:

Kriminella byggbolag unyttjar vensk sekretesslagstiftning
Polisinsats vid Northvolts bygge

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]