HBTQ-personer som arbetar inom startups eller investerar i techbranschen vill hålla sin sexuella läggning hemlig på jobbet, visar en undersökning av Proud Ventures. Nu uppmanas branschen att visa sitt stöd för att skapa en tryggare arbetsmiljö.
HBTQ-personer mörkar sin läggning för investerare
Mest läst i kategorin
Enligt en undersökning av Proud Ventures, ett nätverk av startup-grundare, riskkapitalister och investerare inom techbranschen i Storbritannien, undviker en majoritet av de tillfrågade att prata om sin sexualitet eller könstillhörighet på jobbet. Bland grundare av uppstartsbolag vill 75 procent inte berätta om sin sexuella läggning, bland investerarna ligger siffran på 79 procent. Det rapporterar CNBC.
Undersökningen är den första av sitt slag inom tech-branschen.
Det finns flera anledningar till att HBTQ-personerna i nätverket vill dölja sin sexuella läggning eller könstillhörighet. Enligt undersökningen svarade 45 procent att de inte kände att det var relevant att berätta, 27 procent svarade att de inte kände sig bekväma med att dela med sig av informationen till investerare.
Dessutom svarade 18 procent att de oroade sig för att deras sexuella läggning eller könstillhörighet kunde påverka möjligheten att få ekonomiskt stöd från investerare.
“En lång väg kvar”
Enligt rapporten visar forskning att den som behöver dölja sin sexuella identitet eller könsidentitet får försämrad hälsa, samt att risken för missbruk och depression ökar.
Flera av startup-grundarna som deltog i undersökningen svarade att de har upplevt diskriminering i sin yrkesroll.
Bland annat berättade en grundare om hur en bisexuell cisperson och grundare utsattes för opassande kommentarer från en investerare efter att hen hade kommit ut. Därefter skickade investeraren ett mejl där han drog tillbaka sin investering och avslutade samarbetet.
“Vi har fortfarande en lång väg kvar för att HBTQ-personer ska känna sig så trygga att de kan visa vem de verkligen är på jobbet”, säger Asher Ismail, medgrundare av uppstartsbolaget Uncapped, till CNBC.
Rapporten uppmanade investerare inom tech att öppet visa sitt stöd för HBTQ-personer, exempelvis genom att addera pronomen för mejlsignaturer, i Zoom och för LinkedIn-profiler.
Policy saknas
Enligt en svensk undersökning från 2022 av bemanningsföretaget Randstad och Kantar Sifo, uppger 16 procent av landets företag att det saknas en policy för jämställdhetsfrågor där HBTQ, inkludering och mångfald ingår. Det skriver QX.
I ett pressmeddelande säger Martin Sjögren, Randstads expert inom mångfald och inkludering, att det är ”anmärkningsvärt att det fortfarande finns så pass många arbetsplatser som saknar en policy som säkrar jämlikhet år 2022”.
“Att ha på plats en policy för dessa frågor signalerar att det är en prioritet inom bolaget och är också något som kan hjälpa arbetsgivare att attrahera medarbetare”, sa Martin Sjögren.
Läs även: SOK:s ordförande åtalad för sexuellt ofredande
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.