Dagens PS

Framtidshopp: Här är startupen som tämjer stjärnkraften

startupen openstar
Kärnfusion härmar stjärnors sätt att skapa ljus och värme. Vår sol smälter samman vätekärnor, vilket skapar helium och genererar enorma mängder energi (Foto: Wikimedia Commons/NASA Goddard Space Flight Center)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 30 nov. 2024Publicerad: 30 nov. 2024

Drömmen om obegränsad, ren energi kan låta som något från science fiction. Men i en lagerlokal vid havet i Wellington, Nya Zeeland, pågår verklighetens motsvarighet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

OpenStar Technologies är startupen som vill återskapa stjärnkraft på jorden.

Nyligen lyckades de skapa superhet plasma – en nödvändig ingrediens i kärnfusion. Enligt grundaren och vd:n Ratu Mataira är det här en milstolpe. 

“Den första plasman är ögonblicket då du vet att allt fungerar som det ska”, säger han till CNN

För att nå hit har startupen investerat två år av forskning och utveckling samt tio miljoner dollar – en förhållandevis liten kostnad jämfört med många andra fusionsexperiment som kan kosta miljarder och pågå i decennier.

Vad handlar det om? 

Kärnfusion är energikällan som får solen att lysa och utropas ofta som klimatkrisens “heliga graal”. 

Genom att sammanfoga atomer i stället för att splittra dem skapas enorma mängder energi – helt utan de långlivade radioaktiva avfall som dagens kärnkraft brottas med. Dessutom används väte, universums vanligaste grundämne, som bränsle. 

Resultatet? Nästan obegränsad energi utan att planeten får betala priset. 

Problemet? Att återskapa denna process på jorden har visat sig vara extremt knepigt. 

ANNONS
OpenStar
OpenStars fusion-maskin (Foto: OpenStar Technologies)
ANNONS

Senaste nytt

Vem vinner fusionsracet?

De flesta fusionsexperiment använder tokamaker – avancerade maskiner som ser ut som sci-fi-donuts fyllda med magnetiskt instängd plasma. 

OpenStar har dock valt en annan väg. Deras “insidan-ut”-design placerar en kraftfull, svävande magnet inuti plasman – inspirerat av fysikstudier från Jupiter.

Med en mer flexibel och snabbbyggd reaktor på bara 16 fot i diameter hoppas OpenStar kunna snabba på utvecklingen och sänka kostnaderna. 

“Att fixa en tokamak är som att bygga ett skepp i en flaska”, säger Mataira. “Vår teknik är mycket enklare att skala upp och förbättra”. 

Läs också: Nytt världsrekord inger hopp för framtiden. Dagens PS

Konkurrensen hårdnar

OpenStar är inte ensam om att jaga fusionens magi. Branschen har lockat över 7,1 miljarder dollar i investeringar, och stora spelare som Commonwealth Fusion Systems har redan samlat in över två miljarder.

ANNONS

Skeptiker menar dock att det är en lång väg kvar innan fusion blir kommersiellt gångbart. Vissa startups, däribland OpenStar, säger i sin tur att de kan leverera energi inom sex år. Andra, som Storbritanniens Atomic Energy Authority, tror att det kan dröja till senare delen av detta århundrade.

Mataira är dock optimistisk: 

“Inte alla fusionföretag kommer att lyckas, kanske inte vi heller”, säger han. “Men som samhälle lär vi oss snabbare”. 

Läs också: Sam Altman: AI kräver kärnfusion. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]