Det gäller att ha koll på lagar och regler för nyföretagare, här får du hjälp av en chefsjurist att undvika fem vanliga fallgropar med din startup.
Chefsjurist: Så undviker du 5 fallgropar med din startup
Mest läst i kategorin
Sofia Tångelin, chefsjurist på Hidden Dreams, som både startar och investerar i nya techbolag, guidar dig i djungeln av snåriga arbetsområden, lagar och regler och tipsar om hur du undviker fem vanliga fallgropar med din startup.
“I regel går det väldigt fort i uppstarten av ett bolag eftersom det är mycket som ska göras på kort tid; ofta med ett begränsat nätverk av specialistkompetens.”
“Som jurist banar jag väg för en tryggare bolagsresa med färre oväntade legala hinder på vägen”, säger Sofia Tångelin i ett pressmeddelande från Hidden Dreams, som är en så kallad venture capital organisation som erbjuder portföljbolagen bland annat utbildning, stöd vid finansieringsrundor och allmänjuridisk hjälp.
5 fallgropar och hur du undviker dem:
1. Varning för muntliga avtal med samarbetspartners, pilotkunder, konsulter och andra. Se till att skaffa skriftliga avtal. Även om muntliga avtal är lika giltiga kan bevisningen bli bökig vid problem.
2. Skydd saknas för immateriella rättigheter. Det här måste ni slå vakt om. Särskilt viktigt är skyddet i techdrivna startups där det ofta finns en mjukvara som behöver skyddas. Se till att ordna det, är Sofia Tångelins råd.
3. Diffusa aktieägaravtal. Här är ett ytterligare en fallgrop som du bör se upp med. “Det är viktigt att du som entreprenör förstår villkoren i
aktieägaravtalet och de intresseavvägningar som gjorts. Både för din egen skull, men också för att du sannolikt kommer pitcha bolaget för nya investerare, vilket ofta inbegriper att ta diskussionen med dem kring villkoren i det befintliga aktieägaravtalet. Här kan entreprenören göra bort sig rejält om denne inte är påläst – och i värsta fall gå miste om en investering”, lyder varningen.
4. Se till att investerarna brinner för affärsmodellen och dra nytta av deras kontaktnät. “Alltför många startups tar in kapital utan att ägna en tanke åt vilka investerare som är rätt för just dem.”
5. Skaffa ett incitamentsprogram, exempelvis genom att erbjuda delägarskap. Det ökar engagemanget och motivationen i teamet. En klassisk fallgrop är att många inte förstått vikten av det. Gör inte samma tabbe, är tipset.
Källa: Hidden Dreams
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.