Dagens PS

Startup-bolag i Kina lockar rekordinvesteringar

startup Kina
Trots en klåfingrig regim i Peking översvämmas startup-bolag i Kina av pengar i form av riskkapital från investerare. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 jan. 2022Publicerad: 13 jan. 2022

Trots en klåfingrig regim i Peking översvämmas startup-bolag i Kina av pengar i form av riskkapital från investerare, rapporterar The Wall Street Journal.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt tidningen lockar tekniksektorn i Kina med betoning på startup-bolag investeringar på rekordnivåer – trots att Kinas kommunistregim går hårt åt teknikbolag med regulatoriska inskränkningar som bland annat drabbat jättar som Alibaba och Didi Global.

Syftet med Pekingregimens kontroll är att tygla bolagen ur konkurrenssynpunkt samt undvika överdrivet risktagande, heter det. Bland annat stoppade myndigheterna fintechledande Ant Groups, dotterbolag till e-handelsbjässen Alibaba, erbjudande om en börsintroduktion.

Andra internetbaserade konsumentföretag har ålagts att betala jätteböter till den kinesiska staten och tvingats omstrukturera sina verksamheter.

Faller regimen mer i smaken

Det senaste året har investerare trots det, berättar The Wall Street Journal, pumpat in pengar i teknikbolag i Kina inom områden som halvledare, bioteknik och informationsteknik.

Tidigare strömmade en majoritet av kapitalet till startup-bolag inom e-handel.

De investeringar som sker nu uppges ligga kommunistpartiet mer om hjärtat.

Under 2021 investerades enligt artikeln 129 miljarder dollar i riskkapital på mer än 5 300 nystartade företag i Kina.

Det var ett nytt rekordår för riskkapitalinvesteringar i nya företag i landet. Det gamla rekordet från 2018 låg på 115 miljarder dollar i investerat riskkapital i nystartade kinesiska bolag.

ANNONS

Det skriver WSJ och hänvisar till data från investeringsdatabasen Preqin, som uppges ha samlat in siffror från Kinas riskkapitalaffärer sedan 2000.

ANNONS

Senaste nytt

Kina upplever en boom av finansieringar

Det råder enligt WSJ en finansieringsboom i Kina och ännu mer pengar investerades 2021 totalt sett, riskkapital inkluderat, om perspektivet breddas.

Då fick nystartade företag 165 miljarder dollar bara under årets tre första kvartal, vilket var nära att slå det tidigare rekordet från 2017 på 190 miljarder dollar, enligt investeringsfinansieringsdatabasen PE Data, som tidningen refererar till.

Vita huset i Washington har som svar på Kinas ingrepp i techsektorn förbjudit dussintals kinesiska teknikföretag att köpa utrustning och få kapital från USA.

Ledningen i Kina betraktar inte längre Alibaba och Tencent som “kronjuveler inom kinesiskt entreprenörskap”.

Till saken hör att dessa bolag sett åtskilliga miljarder gå upp rök och förstöras just på grund av de kinesiska myndigheternas framfart.

Läs även: Morgan Stanley spår tillväxtskräll i Kina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS