Varken plus eller minus på notan. Restaurangbranschen i Sverige stod still under sista kvartalet 2023 – med ett markant undantag.
Stagnation på krogen – utom här
Mest läst i kategorin
Restaurangindex publiceras kvartalsvis för att följa utvecklingen inom restaurangbranschen, kategorivis.
Statistiken tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörerna och Livsmedelsgrossisterna och presenteras av den fjärde partnern, SCB.
När SCB nu redovisar försäljningen för svenska restauranger under fjärde kvartalet 2023 är det minimala förändringar, tiondelar av procent hit och dit, som varken får bearnaisesåsen att darra eller majonnäsen att skära sig.
Marginellt
Totalt har restaurangförsäljningen ökat med 5,5 procent från sista kvartalet 2022 till motsvarande kvartal 2023, om man mäter i kronor och ören.
Använder man det mer rättvisande måttet ”volym” stannar ökningen vid 0,2 procent för restaurangnäringen i dess helhet.
Fortsatt räknat i volym är minskningen störst för kaféer och konditorier, minus 4,7 procent, samt för nöjesrestauranger, pubar och barer där minskningen är 4,8 procent mätt i volym.
Räddar branschen
En kategori sticker dock ut i positiv riktning, och det är hotellens restaurangförsäljning.
I löpande priser ökade den med 16,1 procent och även mätt i volym är ökningen markant – 10,3 procent upp.
”Försäljningsvolymen gick ner i de flesta kategorier medan hotellens restaurangförsäljning ökade. Detta väger upp de i övrigt negativa resultaten vi ser i branschen”, konstaterar SCB:s statistiker Samuel Hederén helt korrekt.
Så här har restaurangbranschen utvecklats på ett år
Total restaurangförsäljning – värde 5,5 procent, volym 0,2 procent
Hotellens restaurangförsäljning – värde 16,1 procent, volym 10,3 procent
Kaféer & konditorier – värde 0,4 procent, volym –4,7 procent
Snabbmatsrestauranger – värde 4,5 procent, volym –0,7 procent
Lunch- och kvällsrestauranger – värde 6,0 procent, volym 0,7 procent
Trafiknära restauranger – värde 4,7 procent, volym –0,6 procent
Nöjesrestauranger, pubar, barer – värde 0,2 procent, volym –4,8 procent
Personalrestauranger – värde 2,6 procent, volym –2,5 procent
(Siffrorna gäller fjärde kvartalet 2023 i jämförelse med motsvarande kvartal 2022)
Läs även:
Konkursrekord: Krogbranschen dukar under – Dagens PS
Lyxhotell mjölkar gästerna på skyhöga avgifter – Dagens PS
Här är landet där du äter bäst i hela världen – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.