Är du chef? Då sover du antagligen dåligt. Det påverkar dig som individ och som ledare. Nu kommer tipsen på hur du kan bryta trenden.
Sov dig till att bli en bättre ledare
Mest läst i kategorin
Att chefer och ledare sover dåligt är en klassiker. Huvudorsakerna är stress och tung arbetsbörda, enligt en undersökning.
Det får konsekvenser.
”Chefer som sover dåligt riskerar att uppfattas som mindre kompetenta”, säger sömnforskaren Tina Sundelin till tidningen Chef.
Var tredje sover dåligt
1 100 personer deltog i Chefs undersökning och 34 procent av dem svarar att de ”ofta” sover dåligt om nätterna.
En femtedel hänvisar till stor arbetsbörda, en fjärdedel pekar på jobbrelaterad stresss och oro.
14 procent, en av sju, menar att oro eller stress kring relationer och familj påverkar sömnen negativt.
Sämre ledarskap
Det här har en konkret påverkan på ledarskapet, säger Tina Sundelin, som till vardags arbetar på Stockholms universitet.
”Tröttheten minskar vår motivation att göra saker som inte är sömnrelaterade, som att umgås med kolleger och jobba. Dessutom påverkar den vår uppmärksamhet negativt – även när vi försöker göra bra i från oss krävs det mer av oss för att lyckas”, slår hon fast och fortsätter:
”Chefer som sover dåligt riskerar att uppfattas som mindre kompetenta. Om kollegerna tycker att du ser otrevlig ut till följd av sömnbrist, kanske de håller sig undan och avstår från att prata med dig. Med resultat att du känner dig åsidosatt – hela självbilden blir lidande. Det blir lätt en ond cirkel”, menar Sundelin.
Samma resultat
När Vision gör en likartad undersökning bland svenska chefer säger endast 48 procent av de sover gott om nätterna.
Bland dem som inte gör det hänvisar 78 procent till stress, 56 procent på oro, 6 procent på sina oregelbundna tider.
14 procent sover mindre än fem timmar, 85 procent trots allt 6-8 timmar – men 23 procent vaknar åtminstone någon gång per natt.
Tre pigga tips
Enligt Chef mynnar det hela ut i tre sömntips, som dessutom ska förbättra ditt minne.
Det första rådet är att inse att du inte kan ta igen en sömnskuld. Därför behöver du sova tillräckligt länge varje natt, inte minst eftersom långvarig sömnbrist kan leda till neurologiska sjukdomar.
Dags att maska
Sovmask på är ett annat tips. Masken har visat sig inte bara ge bättre sömn utan även bättre minne och ett förlängt uppmärksamhetsspann.
Tredje rådet? Sov på sidan. Ingen vet varför, men en stor studie i Translational Neurodegeneration visar att sömn på sidan kan ge en bättre effekt.
Relaterad läsning:
Svenske forskarens bästa sömntips
Så mycket sömn behöver du – egentligen
Sömnbrist: Framtidens antidepressiva?
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.