Sötpotatis blir alltmer populär i Sverige. Snart kan den även växa här. Vi kan börja odla sötpotatis – delvis utifrån klimatförändringarna.
Sötpotatis – snart lika svensk som potatis


Mest läst i kategorin
Det tog i princip ett par hundra år för den vanliga potatisen att anpassa sig till svensk jord.
När den kom till oss på 1600-talet var den svårodlad men längs vägen uppstod och utvecklades sorter som klarade vårt klimat med årstidsväxlingar och korta sommarnätter – även om det tog ett par sekler.
Så länge vill inte SLU-forskaren Dennis Eriksson och Nelida Leiva Eriksson, forskare i bioteknik i Lund, vänta när det gäller sötpotatis.
Sötpotatisen är egentligen ingen potatis, det är en perenn, alltså flerårig, ört ur familjen vindeväxter men används som potatis, trots att den är en mycket avlägsen släkting.
Forskarna ser att sötpotatisen är nyttig, lättodlad, har hög avkastning kan ge bra intäkter och saknar skadedjur att bemöta i Sverige.
Dessutom har den blivit alltmer uppskattad och på bara några år har den svenska konsumtionen flerdubblats.
Begränsat utbud
I dag importeras nästan all sötpotatis, främst från Egypten och USA, och utbudet av olika sorter är begränsat.
”Det finns ett fåtal entusiaster i södra Sverige som odlar den men avkastningen är inte lika hög på våra breddgrader som på andra håll i världen. Liksom potatis kommer sötpotatis från sydamerikanska Anderna där klimatet är annorlunda”, säger Nelida Leiva Eriksson i en pressrelease.
Hon och Dennis Eriksson vill använda en kombination av traditionell växtförädling och modern genteknik för att på några år etablera sötpotatisen i svensk mark och samtidigt ge den ett ökat innehåll av järn.
Redan i sommar ska de försöksplantera ett fält med 600 olika varianter och hantera utmaningarna.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Bladen växer – men kan ätas
”Ett exempel är att sötpotatisen reagerar på de långa nordiska sommardagarna genom att satsa på bladtillväxt på bekostnad av roten. Den genen muterades på naturlig väg i potatisen under århundradenas lopp. Vi siktar på att identifiera genen i sötpotatisen redan i år och därefter försöka efterhärma den naturliga mutationen med hjälp av gensaxen”, förklarar Nelida Leiva Eriksson.
Sötpotatisen behöver dessutom lära sig tåla lite mer av köld och att mogna så snabbt att sticklingen går att sätta i jorden i juni och skördas i september.
Även bland hemmaodlare tror de sötpotatisen kan bli populär.
”Nästan 20 procent av all potatis vi äter i Sverige växer i någons trädgård. Vi tror att sötpotatis kan komma att bli lika populärt, framför allt om vi får fram lite nya trevliga sorter som varierar utbudet”, säger Dennis Eriksson.
Längre växtsäsong när värmen stiger
Enligt principen ”inget ont som inte har något gott med sig” är även klimatförändringarna på sötpotatisens sida.
Det svenska fenologinätverket, som arbetar på uppdrag av SLU och länsstyrelserna, meddelar att växtsäsongen 2024 var den näst längsta i modern tid och hela tolv dagar längre än i slutet av 1800-talet, efter ett rekordvarmt år.
”Det är den näst längsta växtsäsongen som vi har uppmätt sedan 2011. Förra årets växtsäsong var dessutom sex dagar längre än genomsnittet under perioden 2011 till 2023”, säger Ola Langvall, forskare vid SLU.
Superfood – det här är det mest hälsosamma du kan äta. Dagens PS
Bekämpningsmedel i många frukter och grönsaker. Dagens PS
Livsmedelssektorn varnas – upp till dubbla matpriser. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.