Dagens PS

Socialdemokraterna kränker småföretagare – "blir ledsen"

Socialdemokraterna
Småföretagare i friskolan och den privata vården känner sig kränkta och ledsna över Socialdemokraternas senaste attack. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 aug. 2022Publicerad: 17 aug. 2022

Småföretagare i friskolan och den privata vården känner sig kränkta och ledsna över Socialdemokraternas senaste attack – “känns ju tråkigt”, säger en av dem.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Socialminister Lena Hallengren (S) har deklarerat att partiet har för avsikt att bryta “sönderprivatiseringen och marknadsexperimenten” som  privatiserad välfärd påstås ha orsakat.

Ett åtgärdsprogram med tio punkter har presenterats och förslagen går hårt åt företag inom skola, vård och omsorg.

“Jag blir ledsen. Det känns ju tråkigt, speciellt som jag har jobbat hela sommaren med att förbättra förskolan i en kommun. Det här kommer att bli en superfin förskola i den kommun som jag är väldigt stolt över. Det kan inte vara så att jag sönderprivatiserar förskolan med detta projekt”, säger förskoleföretagaren Maria-Pia Karlsson till Tidningen Näringsliv, TN, efter S-attacken med krav på en mer “rättvis” skola.

Men i många småorter finns ingen valfrihet utan föräldrarna tvingas sätta sina barn i den kommunala skolan.

Ett annat S-förslag innebär att friskolor får lägre skolpeng.

Men om partiet får gehör i riksdagen för sina förslag återstår att se. Socialdemokraterna har försökt tidigare att skära ner på friskolan men åkt på pumpen i rikets parlament.

“Nytt för i år är att en hel sektor med tiotusentals anställda och hundratusentals elever och vårdnadshavare anklagas för att vara orsaken till segregation och indirekt även till kriminalitet”, säger John Feldhoffer, rektor på NTI Handelsgymnasiet i Stockholm som är en del av Academedia-koncernen, till TN.

Han slår fast att det inte är friskolorna som skapar segregation, det har sin grund i miljonprogrammen, anser han.

Han kallar S angrepp mot företag för segregationen för “skamligt” och uppger att lärare och elever i friskolan känner sig smutskastade.

ANNONS

Dennis Laurén, skolchef på Järvsögymnasiet, menar att retoriken mot friskolan hårdnat sedan Magdalena Andersson blev statsminister, den har blivit “oansvarigt nyanserad”, säger han i artikeln.

Att han själv liknas vid “en lycksökare” när han sliter hårt känns bedrövligt. Det är inte pengarna som är drivkraften, det är möjligheten att få utveckla och förverkliga sina idéer. säger han.

Han varnar för att flera friskolor inte skulle klara en sänkt skolpeng.

Även inom den privata vården och omsorgen haglar kritiken mot Socialdemokraternas inskränkade förslag mot verksamheterna.

Läs även: Dan Olofsson: S ljuger om friskolan

Läs mer: Ännu ett friskolebolag på väg att lämna börsen 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]