Konkursnivån är oförändrad enligt UC men i fastighetssektorn har konkurserna mer än halverats, medan en ökning märks bland hotell och restauranger.
UC: Här ökar och minskar konkurserna
Mest läst i kategorin
I hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med 17 procent i november, men i fastighetssektorn var utvecklingen den rakt motsatta – där sjönk konkurserna med hela 54 procent jämfört med samma månad 2020, visar ny UC-statistik.
Generellt märktes en nedgång av antalet konkurser i november, och fastighetssektorn och bevakningsbranschen noterade de största konkursminskningarna.
Jämfört med november 2019, före pandemiutbrottet, minskade konkurserna i fastighets- och bevakningsbranschen med 60 procent i november i år.
“Fastighetsbranschen känner tillförsikt efter återgången till kontoren och andra offentliga miljöer, efter att restriktionerna nu har hävts i Sverige. Detta bidrar till att konkurserna minskat kraftigt och halverades under november månad. Fastighetsskötarbranschen består framförallt av små företag som ofta har låga marginaler och därmed är känsliga för vikande omsättning. Under 2020 gick ungefär en procent av alla aktiva företag i branschen i konkurs. Idag är siffran 0,68 procent. I likhet med många andra branscher är framtidstron nu tillbaka då behovet av tjänster kopplat till boenden, kontor och offentliga miljöer åter ökat”, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.
Detaljhandeln och transport har ryckt upp sig
Konkurserna inom två tidigare utsatta branscher, detaljhandel och transport, fortsätter att minska i jämförelse med pandemiåret 2020.
Inom detaljhandeln minskade konkurserna med 2 procent och inom transport med 23 procent.
“När det svenska samhället öppnar upp ökar köpkraft och konsumtion, vilket gynnar både detaljhandeln och transportsektorn. Nya affärsmodeller och logistiska lösningar växer för att möta de ökade behoven inom e-handel, som fick extra kraft under pandemin. Bland dessa företag finns en optimism även om orosmoln som ökad konkurrens, e-handel och eventuella nya virusutbrott som kan slå mot företagen framöver. Fortsatta logistiska utmaningar som komponentbrist slår också mot företag med leverantörskedjor utomlands. Så länge pandemin och restriktioner är ett faktum globalt så påverkas även våra svenska företag”, säger Richard Damberg.
Läs även: Syna: Grova ekobrott bakom många konkurser
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.