Delvis skattefinansierade Svenska kyrkan konkurrerar i allt högre grad med privata begravningsentreprenörer och gravstenshuggare och har på sina håll tagit över marknaden.
Småföretagare: Kyrkan snedvrider konkurrensen
Mest läst i kategorin
Tidningen Näringsliv tar upp ett nytt näringspolitiskt och fram till nu mer eller mindre dolt problem.
Svenska kyrkan, som bland annat finansierar sin verksamhet genom den obligatoriska begravningsavgiften, agerar i allt större utsträckning begravningsentreprenör.
De lokala initiativen på området ökar och enligt TN har det skett en upptrappning från kyrkan inom både begravningsentreprenad och försäljning av gravstenar.
Svenska kyrkan vinner mark
Affärerna uppges ha tagit fart även centralt och bland redan etablerade småföretagare inom nämnda affärsområden sprider sig nu oron.
Bland annat märks det att konkurrensen hårdnat när någon vill avyttra sin verksamhet och gå i pension.
“Vi ser på vissa håll att det har blivit mycket svårare att sälja sin begravningsbyrå när kyrkan går in och konkurrerar. Värdet på byråerna sjunker jättesnabbt vid en försäljning. Det är för att kyrkan snabbt tar marknadsandelar”, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges begravningsbyråers förbund, SBF, till TN.
“Våra kollegor i branschen är våra konkurrenter, men kyrkan har dykt upp och blivit den största konkurrenten”, säger Magnus Berglund, som äger Petterssons stenhuggeri i Trollhättan, till tidningen.
Kyrkoavgiften används fel och privata aktörer slås ut
Det som gör att konkurrensen snedvrids är att kyrkoavgiften används till business när den i själva verket är avsedd för främst kremering, transport till gravsättning, gravsättning och gravplats.
I artikeln framgår det att delvis skattefinansierade Svenska kyrkan ofta inte har några kostnader för lokaler och personal.
En kyrkoherde kan i dag, skriver TN, samtidigt vara vd och styrelseordförande för kyrkans begravningsbyrå och på vissa orter har kyrkan mer eller mindre slagit ut privata begravningsbyråer.
Kyrkomötet har gett grönt ljus till lokala församlingar att driva begravningsbyråer, dock reserverade sig Socialdemokraterna mot beslutet och tryckte på att frågan bör utredas mer.
Kyrkostyrelsen har emellertid sagt ja till lokala begravningsbyråer.
Lars Johnsson (S), ledamot i kyrkostyrelsen, säger till TN att inga “juridiska hinder” finns för det men tillstår samtidigt att det är “en gråzon”.
Läs även: Kyrkans miljardaffär utreds av Finansinspektionen
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.