Först togs beslut, sedan revs det upp och nu står det byråkratiska maskineriet och stampar i det som företag beskriver som ett ickeproblem.
Raseri över byråkrati och långbänk – miljardsmäll hotar företag
Mest läst i kategorin
Arbetsmiljöverket beslutade att godkänd certifiering krävs för alla användare av värmepannor.
Den som inte levde upp till det till 1 december 2022 skulle inte få använda sin värmepanna utan riskerade då att få betala en hög sanktionsavgift som straff.
Av dessa värmepannor finns det, skriver Svenskt Näringslivs tidning TN, tusentals i landet. En försiktig gissning är att det rör sig om 14 500 både hos större industrier och mindre företag, enligt artikeln.
Drabbat företag: Vi kan redan hantera våra värmepannor
“I korthet skulle det nya regelverket innebära att alla ångpannor över 5 kW och alla värmepannor över 100 kW och med en högre förbränningstemperatur än 65 grader måste hanteras av en certifierad pannoperatör på arbetsplatsen”, förklarar TN och berättar att med alla omkostnader skulle kravet kosta företagen 2,37 miljarder kronor över en femårsperiod, enligt en fristående utredning.
“För oss blir det extra kostnader på upp mot 50 000 kronor och eftersom certifieringen ska göras om vart femte år, är det 10 000 per år i merkostnad för ingenting. Vi kan ju redan hantera våra värmepannor och har gjort det i många år. Reglerna tar sig an ett problem som inte finns. Det är groteskt att myndighetssverige får fungera så”, säger Anders Haglund, som driver Torsångs Handelsträdgård i Borlänge, till tidningen.
Arbetsmiljöverket backade efter massiv kritik från en rad olika håll, däribland fack och riksdagspolitiker, utöver protesterna från företag, och samtidigt sköts kravet på certifiering fram till 1 december 2025.
En konsekvensutredning tillsattes i samma veva, men den tycks inte gå framåt och den ska även ut på remiss innan nya regler kan bestämmas.
Uppmaningen: Gör om, gör rätt!
Torben Vincentsen, avdelningschef för regler och internationella frågor på Arbetsmiljöverket, säger nu till TN att införandet av certifiering för värmepannor kan skjutas fram ännu längre än det datum 2025 som myndigheten sagt.
Han tillstår också, framgår det, att kostnaderna blivit högre än vad Arbetsmiljöverket räknat med.
Efter det här har i stort inget hänt, sakfrågan med hot om miljardsmäll hänger kvar över företagen och missnöjet fortsätter jäsa.
“I korthet kan jag säga att det händer väldigt lite konkret, både på mötena och mellan mötena. Upplevelsen är att vi varje gång måste påminna om varför vi är där”, säger Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert på Gröna Arbetsgivare, till TN och uppmanar myndigheten att göra om och göra rätt.
Byråkrati och en ickefråga
Anna Bergsten, expert på arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv och som också uttalar sig i artikeln, tycker att Arbetsmiljöverket borde fundera ett varv till varför det måste finnas en certifierad pannoperatör.
Därmed inte sagt att ambitionen i sig är bra med en hög säkerhetsnivå för trycksatta kärl.
Men de drabbade företagen begriper ingenting utan liknar det hela vid en ickefråga.
Läs även: Larmrapport: 90-talskrisen tillbaka för småföretagarna
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.