Dagens PS

Konkurssiffrorna något mindre dramatiska

konkurser minskar
Antalet konkurser minskar under årets första sju månader men osäkerheten är stor i höst. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 13 maj 2020Publicerad: 13 maj 2020

Efter rejäla ökningar av antalet konkurser i Sverige under mars och april ser UC nu en avmattning. Under maj spås 21 företag per dag gå i konkurs, att jämföra med 20 bolag per dag under maj förra året.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Den första konkursvågen tycks ha avtagit. De första siffrorna i maj indikerar att den ökning av konkurserna vi såg i mars och april har lugnat ner sig. Många företag i besöksnäring och detaljhandel har fortsatt stora problem med lönsamheten just nu, men det har inte inneburit att de har gått i konkurs i någon större omfattning jämfört med förra året. Den första konkursvågen slog ut framförallt mindre företag inom hotell- och restaurangbranschen, även om några stora detaljhandlare också drabbades”, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

För hårt drabbade restaurang- och hotellbranschen ser det fortsatt mörkt ut.

UC räknar med att konkurserna här ökar med 50 procent under maj.

“Branschsegmentet har en fortsatt hög konkursnivå och konkurserna spås fördubblas i maj jämfört med i fjol, även om konkurstakten mattas av”, säger Richard Damberg.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]