Dagens PS

DI: Mikrobolagen drar Sveriges exportlok

svensk-export-tåg
Svensk export går som tåget. Arkivbild. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 24 juni 2019Publicerad: 24 juni 2019

Svensk export slår nytt rekord, och det är mycket tack vare de nya mikroföretagen som enligt Dagens Industri nästan har fördubblat sin försäljning till utlandet de senaste fem åren. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trenden är tydlig – svensk export går som tåget. De senaste åren har Sveriges försäljning till utlandet ökat med 32 procent, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Exportkreditnämnden (EKN), skriver Dagens Industri i den senaste pappersupplagan.

Små- och medelstora företag har ökat exporten med 48,3 procent, men bäst går det för mikroföretagen – bolag med max 10 anställda har ökat sin export med 73,3 procent. Storbolagen såg inte lika stor ökning, då exporten från sektorn ökade med jämförelsevis låga 22,7 procent.

Ett exempel på en produkt som många småföretag exporterar är appar, enligt EKN som menar att man försöker stödja exporten genom att göra många företagsbesök, samt genom att rikta finansieringslösningar till småbolag.

“Småföretagen är ofta extremt nischade, vilket gör Sverige som marknad för litet”, säger Carl-Johan Karlsson, områdeschef på EKN, till DI.

Han tror att den svaga kronan spelat stor roll i ökningen av exporten:

“Ja, den gynnra absolut exporten. Antalet mikroföretag som exporterar har ökat med nästan 3.000 under fem år. Bland dem finns säkert många som sett sin chans när kronan är svag”, fortsätter han.

Karlsson åberopar bättre stöd för nystartade bolag som vill göra exportsatsningar. Han menar att kapitalet som finns under en högkonjunktur inte alltid hamnar i rätt händer.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]