Dagens PS

Här är regeringens krispaket till företagen

"Det är ett mycket kraftigt åtgärdspaket. Beroende på hur situationen utvecklas kan det omfatta mer än 300 miljarder kronor för att rädda i grunden livskraftiga svenska företag från att gå omkull", skriver finansminister Magdalena Andersson på sin Facebook. (Foto: TT)
"Det är ett mycket kraftigt åtgärdspaket. Beroende på hur situationen utvecklas kan det omfatta mer än 300 miljarder kronor för att rädda i grunden livskraftiga svenska företag från att gå omkull", skriver finansminister Magdalena Andersson på sin Facebook. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 16 mars 2020Publicerad: 16 mars 2020

Regeringen presenterar nu ett paket för att lindra effekterna på näringslivet i spåren av coronaviruset. I paketet finns rätten till tillfälliga permitteringar, likviditetsstöd över skattekontot samt att staten tar över sjuklöneansvaret. Det rör sig om ett krispaket på upp till 300 miljarder kronor, men det kan handla om mer pengar än så i slutändan.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ska rädda företag från konkurs

“Vi tar höjd för att företag inte ska behöva gå i konkurs, löntagare ska inte behöva gå ut i arbetslöshet på grund av det här. Det är därför vi kommer att leverera fler åtgärder för att visa att vi tänker inte lämna företagare och löntagare i sticket”, deklarerade Löfven på en presskonferens på söndagskvällen.

SAS uppgav också på sin pressträff så sent som i går att man vill se ett permitteringssystem som påminner om de som nyligen införts i Norge och Danmark.

I hotell- och mötesbranschen kommer även beskedet att nästan 7.000 kan förlora jobbet, enligt TT, skriver Di.

Som Dagens PS tidigare berättat lånar Riksbanken ut uppåt 500 miljarder kronor till bankerna för att säkra kreditförsörjningen till i första hand små och medelstora företag, enligt riksbankschefen Stefan Ingves.

Ministrarna redogör för krispaketet

I SVT:s Agenda redogör även finansmarknadsminister Per Bolund (MP) för regeringens plan för att rädda svenska företag och jobb i det akuta läget.

Klockan 9 startade en presskonferens om krispaketet.

Medverkade gjorde finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

ANNONS

Så här skriver Magdalena Andersson om detaljerna i krispaketet på sin Facebook:

Nytt system för korttidspermittering införs i dag

“Förslaget innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Konstruktionen liknar korttidsarbete, men subventionsgraden utökas kraftigt. Arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Syftet är att rädda svenska jobb.”

Staten tar över sjuklönekostnaden

“Staten tar tillfälligt över alla sjuklönekostnader under april och maj. Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.”

Likviditetsförstärkning via skattekontot

“Företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto för perioden januari-mars kan få skatten återbetald från Skatteverket och anstånd kan lämnas för senare perioder. Detta gäller för moms som redovisas månadsvis eller kvartalsvis, arbetsgivaravgifter och preliminärskatt för lön. De nya reglerna föreslås börja gälla 7 april 2020, men kan tillämpas retroaktivt från 1 januari 2020”, skriver Andersson och fortsätter på sin Facebooksida:

“Det är ett mycket kraftigt åtgärdspaket. Beroende på hur situationen utvecklas kan det omfatta mer än 300 miljarder kronor för att rädda i grunden livskraftiga svenska företag från att gå omkull. Många undrar säkert om vi har råd med det här. Svaret är ja. Det är för tider som dessa som regeringen har sparat i ladorna. Sverige har de ekonomiska muskler som krävs och nu vi ska använda dem för att möta detta gemensamt som ett samhälle.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]