Dagens PS

Bankdöd i landsbygd drabbar företag: "Samhället förlorare"

landsbygd företag
När svenska banker stänger sina kontor i landsbygd slår det hårt mot lokala företag och i dag saknar tio procent av landets kommuner ett bankkontor. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 sep. 2021Publicerad: 13 sep. 2021

När svenska banker stänger sina kontor i landsbygd slår det hårt mot lokala företag och i dag saknar tio procent av landets kommuner ett bankkontor.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny rapport från riksorganisationen Hela Sverige ska leva visar att var tionde svensk kommun i dag står utan ett bankkontor, och att en tredjedel av Sveriges 290 kommuner har inget eller endast ett bankkontor.

De vita fläckarna utgör ett hot mot företag i landsbygd, inga finansiärer finns på plats med kunskap om de lokala marknaderna, varnas det i rapporten.

“När bankerna lämnar tappar de kunskap om lokala marknader och förutsättningar. Finansiärernas lokala närvaro är viktig för att kunna ha tillräcklig kunskap för att göra viktiga avväganden. Bristande kunskap om företagen leder till uteblivna investeringar, färre företag och högre räntor på de lån som ges till företagen”, skriver Hela Sverige ska leva och påpekar att budskapet i det landsbygdspolitiska målet är att skapa “likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd i hela landet”.

Hela samhället är förlorare

Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva, ser med oro på utvecklingen med bankkontor som försvinner från mindre kommuner i landsbygden:

“Bankerna koncentrerar sig och sin kompetens till större städer och tappar kunskap om landsbygdskommunerna. Hela samhället förlorar på den utvecklingen”, säger hon i ett pressmeddelande.

Nedläggningen av bankkontor är inte del av någon neddragning av bankverksamheten i samhället generellt, konstaterar Hela Sverige ska leva och förklarar att antalet bankanställda har varit runt 40 000 de senaste 15 åren och att antalet i fjol till och med ökade något till 41 000 anställda.
Det som händer är en medveten koncentration av bankverksamhet till större städer och bort från lokalbygd, slår riksorganisationen fast.

Kräver att politikerna agerar

“Banker är en viktig del av den finansiella infrastrukturen. Vi vill att man politiskt ser över hur banknärvaron kan öka i de delar av landet där den nu saknas”, säger Terese Bengard.

ANNONS

Storstädernas andel av bankkontoren ökar och det sker på bekostnad av landsbygdskommunerna, skriver Hela SVerige ska leva i rapporten.

“Under 2017 inledde regeringen en bankdialog med syfte att se till att små och medelstora företag skulle få bättre tillgång till finansiering från banker. Men det önskade resultatet verkar ha uteblivit, eftersom bankkontoren fortsätter att koncentreras till städer.”

Läs rapporten i sin helhet.

Läs även: Huggsexa om personal när samhället öppnar upp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]