Håll koll på 3:12-reglerna – plocka inte ut extralön i slutet av året om ditt företag fått statligt korttidsstöd under pandemin.
3:12-reglerna – se upp om du fått korttidsstöd
Mest läst i kategorin
Du som egenföretagare blir återbetalningsskyldig enligt 3:12-reglerna om bolaget fått korttidsstöd från Tillväxtverket och du tar ut extralön från företaget, vilket många brukar göra så här i slutet av året..
Det räknas då som bonus.
“Allmänt gäller att ersättningar som täcks av statliga bidrag ska räknas bort från löneunderlaget. Det gäller alltså enbart stöd som är kopplat till företagets lönekostnader, inte till exempel hyresstöd”, säger Ulrika Lundh Eriksson, skatterådgivare på PwC, till Dagens Industri.
Här kan du läsa mer om hur stor aktieutdelning fåmansbolag får göra.
Antti Niemi, auktoriserad revisor, slår fast att 3:12-reglerna är fortsatt krångliga, även om de vid en första anblick kan verka enkla att förstå.
Han har listat vanligaste situationerna där företagare kan göra fel med 3:12-regelverket:
1. “Utdelning under vissa tidsperioder exkluderar ditt bolag från att ta emot statliga coronastöd så som omställningsstöd och korttidspermittering”, skriver experten och konstaterar att många företagare missat vad reglerna säger.
2. Du som äger mindre än 4 procent, den så kallade 4-procentsspärren, måste ta hänsyn till löneunderlaget. “Ditt gränsbelopp beräknas då till din ägarandel, schablon. Det landar ofta i en stor andel tjänstebeskattning. Men här finns flera olika alternativ du kan ta ställning till för att påverka din situation”, framgår det.
3. Hantera din skattesituation i god tid före exit, den som tror att det går att göra det efteråt är fel ute.
4. Ägare till flera bolag måste ta reda på vad 3:12-reglerna säger om respektive bolag, det är ofta olika regler och begränsningar som ska vägas in för att det ska bli rätt.
5. Du som nyss startat bolag rekommenderas att se över frågan om när du får tillgodoräkna dig förenklingsregeln och om du kvalificerar dig för huvudregeln.
Läs mer här om vad som gäller om du är ägare via holdingbolag, om delägarförändringar uppstår, hur gåvobestämmelserna ser ut, vad som gäller vid passivt ägande och vad reglerna säger om utdelning över gränsbelopp.
Du som vill sänka din skatt och få största möjliga utdelning, två saker som alla vill, får man anta, får en bra guide även på Di.se där skatterådgivaren Ulrika Lundh Eriksson bland annat förklarar att två principer styr hur mycket lågbeskattad utdelning, 20 procent, som ägarna kan plocka ut.
År 2022 kan du som företagare, framgår det, ta ut utdelning upp till 187 550 kronor. Efter skatt blir det 150 000 kronor till ensamägare i bolag.
“Schablonbeloppet proportioneras utifrån din andel i företaget”, förklarar Ulrika Lundh Eriksson på Di.se, som på punkt efter punkt reder ut 3-12-reglerna.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.