Det var lätt att låna pengar. Nu kommer räkningen. Ett skuldberg på 500 miljarder dollar eller mer växer och hotar den globala återhämtningen.
Skuldberg – ett globalt hot som växer
Mest läst i kategorin
”Det känns annorlunda än tidiga cykler”, säger Richard Cooper, partner på Cleary Gottlieb, en advokatbyrå som arbetar med företagskonkurser.
Han har i decennier rådgivit företag i utsatta lägen och gjort det genom den globala finanskrisen, oljekrisen 2016 och pandemi-åren.
Konkurser ökar
Nu gör han det igen i ett år där de stora företagskonkurserna hopat sig i den näst snabbaste takten sedan 2008.
Förutom inledningen av pandemin har ingen period sett lika många stora konkurser sedan finanskrisen.
Hotar tillväxten
Enligt en sammanställning av Bloomberg har konkurserna samlat ihop till ett skuldberg på 500 miljarder dollar – och den siffran kommer att växa, enligt analysen.
Det fördjupar Wall Streets bekymmer genom att hota den ekonomiska tillväxten och anstränga kreditmarknaderna, de marknader som just kommit ur de största förlusterna på decennier, skriver Bloomberg.
Djupare dimension
Det kan, skriver man, på ytan se ut som ”kapitalismens vanliga rundgång” av företag som sprungits förbi av teknisk utveckling eller som en följd av distansarbete som tömt kontorsfastigheter över hela världen.
Men under ytan finns en djupare dimension i form av skuldbelastningar som växte under en tid där pengar var ovanligt billiga.
Tuffare att klara
Nu blir de istället en tyngre börda i en värld där centralbanker höjer räntorna och dessutom behåller räntenivåerna på en högre nivå längre än vad världens börser väntat sig – eller klarar fullt ut.
I USA fördubblades mängden högavkastande obligationer – med fordringar på riskfyllda och mindre kreditvärdiga företag från 2008 till 2021.
Under samma period ökade skulderna hos kinesiska företag kraftigt i relation till landets ekonomi och i Europa ökade försäljningen av så kallade skräpobligationer med mer än 40 procent bara under 2021.
”Som ett gummiband”
Många av dessa värdepapper ska betalas tillbaka under de närmaste åren.
Enligt Bloomberg kommer en total skuld på 785 miljarder dollar att förfalla och med en avtagande tillväxt och fortsatt hög räntenivå kommer det att bli ohanterbart för många företag.
“Det är som ett gummiband”, säger Carla Matthews hos PwC i Storbritannien.
Många frågetecken
“Du kan spänna det till en viss nivå, men på en given punkt går det av”, fortsätter Matthews.
Kanske är det vad vi ser början av i USA nu, med mer än 120 stora konkurser hittills i år.
De konkurserna omfattar ändå bara mindre än 15 procent av de 600 miljarder dollar som ligger i vågskålen, skriver Bloomberg, vilket innebär att företag skyldiga upp till 500 miljarder är frågetecken när det gäller om de klarar sina skulder.
Klarar att mjuklanda?
Nu hoppas många att den överraskande starka amerikanska ekonomin och den sjunkande inflationen kan göra att centralbanken Fed kan styra ekonomin till en mjuklandning.
Ränteskillnaderna på den amerikanska marknaden för skräpobligationer, ett nyckelmått på upplevd risk, har också minskat sedan mars när Silicon Valley Banks kollaps hissade marknadens rädsla rejält.
Nedåtgående spiral
Ändå skulle en ganska blygsam ökning av betalningsproblem skapa ytterligare en utmaning för ekonomin.
Fler konkurser och vi får se investerare och banker minska sin utlåning vilket i sin tur pressar fler företag i en nedåtgående spiral som i sin tur pressar arbetsmarknaden och i slutänden minskar efterfrågan.
Värst inom fastigheter
Hårdast är trycket inom fastigheter. Ingen annan bransch står inför ett så utsatt läge som kommersiella fastigheter när återgången till kontorsarbete går långsamt och dessutom tunnat ut cityhandeln ytterligare.
Mer än en fjärdedel av det skuldberg vi talar om – cirka 168 miljarder dollar – är knutet till fastighetssektorn.
Fastigheter faller i värde – då shoppar de rika
Bolag tyngs ner av skulder – tvingas till rekonstruktion
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.