Många zombiebolag har tuffat på när räntorna varit låga – men nu blir läget betydligt tuffare och konkurs väntar en rad bolag som har det tufft.
Skräckhöst med konkurser för zombiebolag
Mest läst i kategorin
Ett zombiebolag är ett företag som inte gör vinst men fortsätter att överleva genom att dra på sig nya skulder. Enligt OECD:s kriterier är ett zombieföretag ett företag som har funnits i minst tio år, men där vinsten varit för liten för att täcka skuldräntorna i tre år i rad.
“Har ökat över tiden”
CNBC rapporterar att andelen sådana bolag i USA år 2021 uppskattades till runt 10 procent av centralbanken Federal Reserve. Siffran misstänks också ha vuxit då räntorna varit låga och det således varit billigt att låna pengar.
“Andelen zombiebolag har ökat över tiden. Detta har skadliga effekter på friska företag som konkurrerar i samma sektor”, säger Bruno Albuquerque, ekonom vid Internationella valutafonden.
Sverige har massor av zombiebolag
Men nu är läget ett annat. Federal Reserves effektiva ränta har gått från 0,08 i oktober 2021 till 5,33 procent i oktober 2023. Något som minst sagt är ett problem för zombiebolagen. Fed säger att bankerna vägrar att hålla svaga företag levande med gynnsamma kreditförlängningar.
“Den största implikationen av den snabba ränteuppgången som vi har sett de senaste fem eller sex kvartalen är faktiskt att den återupprättade kontanter”, säger Lotfi Karoui, chefskreditstrateg på Goldman Sachs.
“Det sätter faktiskt vissa begränsningar för risktillgångar.”
Hur är läget då här hemma? Jo, Sverige har fler zombiebolag på börsen än övriga nordiska länder tillsammans som Dagens PS tidigare rapporterat om och räntorna stiger kraftigt även här – så räkna med en skräckhöst för zombiebolagen.
Läs även: Skräcken: Zombiebolag extra vanliga på Stockholmsbörsen (Dagens PS)
Läs även: Experter: Gör så här om konkursen närmar sig (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.