Amerikanerna placerar Sverige i topp i ny rankning, men hur trovärdig är rapporten när inte ett ord nämns om exempelvis kronraset eller dödsskjutningarna?
Skevt och ironiskt när Sverige rankas i topp
Mest läst i kategorin
En brutal gängkriminalitet som varje dag gör sig påmind med nya mord och en valuta som närmar sig skräpstatus.
Det är faktiska förhållanden i Sverige, även om vi kan luta oss tillbaka mot starka statsfinanser och en låg statsskuld.
För utländska turister är det lätt att förstå euforin över det svenska krontappet, men för svenskarna är det allt annat än kul.
Nyligen rankade förresten OECD Sverige på jumboplats i EU när det gäller ekonomisk tillväxt i år.
Läs mer: Sverige i bottenträsket i tillväxtligan Dagens PS
Sverige har också en fastighetskris där både fastighetsbolag och hushållen tyngs av skulder och skenande räntor. Bara bostadslånen som hushållen sitter på överstiger enorma 4 000 miljarder kronor.
En hisnande summa, som betecknas som en tickande bomb i analyser om en presumtivt hotande fastighetskrasch.
Läs mer: Svenskarna har näst mest bolån i EU Dagens PS
Läs också: Analys: Sverige på tårna – fastighetskrisen akilleshäl Dagens PS
Lägg där till en alarmerande samhällsutveckling med eskalerande gängbrottslighet och dödsskjutningar och inte utan orsak infinner sig frågan hur Sverige då kan rankas som ett tryggt land.
Amerikanare blandar ofta ihop oss med andra länder
Men enligt US News och World Report är Sverige bäst av 87 kartlagda länder, där även Wharton School vid University of Pennsylvania medverkat i undersökningen som omfattar 17 000 tillfrågade personer globalt.
Nu ska vi komma ihåg, utan att bli för sarkastisk, att nordamerikaner inte alltid vet var Sverige ligger på världskartan.
Ibland förväxlas vi med Finland, ibland tror invånare på andra sidan Atlanten att Sverige är Schweiz.
Nåväl. Granskningen som nu gjorts utgår från hur prisvärt respektive land är, hur arbetsmarknaden ser ut, om ekonomin är stabil, om det är familjevänligt och jämställt ekonomiskt.
Senaste nytt
Står utanför euron – sant men hur länge till?
Vidare är kriterierna politisk stabilitet, trygghet, hälsa och sjukvård och hur välutvecklat det offentliga utbildningssystemet är.
Arbetsmarknaden har sett stabil ut en längre tid, men den senaste mätningen visade att arbetslösheten nu tenderar att öka, samtidigt som varslen stiger och konkurserna når nya rekordhöjder.
Vi kan absolut slå oss för bröstet i mångt och mycket med vår hälso- och sjukvård, som US News och World Report skriver är “gratis”, liksom högskoleutbildningen.
10 bästa länder i världen för livskvalitet:
1.Sverige
2.Norge
3.Kanada
4.Danmark
5.Finland
6.Schweiz
7.Nederländerna
8.Australien
9.Tyskland
10.Nya Zeeland
Där till hissas livslängden i Sverige, och att svenskarna donerar mycket pengar till välgörenhet.
Engagemanget i FN och Världshälsoorganisationen WHO i olika frågor lyfts också fram och att Sverige röstade nej till EU:s gemensamma valuta euron 2003.
Påstående i rapporten: Skatterna sjunker i Sverige
I dag, när kronan faller som en sten, är motståndet till euron emellertid inte lika kompakt.
I övrigt ventileras att Sverige är en monarki, kungen firar som bekant i år 50 år på tronen, och att landet är en “parlamentarisk demokrati”.
Sverige har också en av världens högsta skatter, men enligt US News och World Report, WPP, minskar skattesatserna, samtidigt som vi enligt mätningen har “ett avancerat infrastruktur- och transportnätverk” som hjälper till att fördela förmögenheterna rättvist.
Läs mer: Kravet på Svantesson: Sänk skatterna! Dagens PS
Läs vidare: Expert: Statens dolda skatter – företag betalar 300 miljarder Dagens PS
“Trots sina militaristiska rötter har Sverige förblivit neutralt i krigstider i århundraden”, heter det vidare.
I sammanhanget nämns inte Sveriges ansökan i försvarsalliansen Nato, som vid ett medlemskap grusar vårt avlånga lands långa historia av neutralitet.
Läs mer: Envise Erdogan Nato-mjölkar ännu mer ur Sverige Dagens PS
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.