Regeringen har uppmuntrat investeringar i datahallar genom sänkt energiskatt. Tanken är att gynna digitala näringar. Men nu meddelar RIksrevisionen att man kommer att granska om det är effektivt. Anledningen är att datorhallar drar mycket energi samtidigt som det råder brist på el.
Skattesats för datahallar under lupp
Mest läst i kategorin
Datahallar är en viktig del av samhällets digitala infrastruktur. De kan också skapa sysselsättning, både direkt och indirekt, samt bidra till utveckling och expansion av företag i informations- och kommunikationstekniksektorn, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.
Sedan 2017 har regeringen satt en lägre skattesats för energi som används av datahallar. Tanken är att uppmuntra till investeringar i hallarna och därmed i nya marknader, kapital och arbetstillfällen. Man vill att Sverige ska kunna tävla internationellt inom digitaliserade sektorer.
Men datahallar också är mycket stora elanvändare. Energimyndigheten bedömer att datahallar kommer att stå för omkring 20 procent av den ökade elanvändningen de kommande tio åren, skriver Riksrevisionen.
Myndigheten påpekar att många av de andra viktiga näringar som finns i Sverige idag också kommer att behöva elektricitet. Man nämner de energiintensiva batterifabrikerna som Northvolt bygger, Hybrit inom stålindustrin och cementindustrins Cemzeroprojekt.
Sverige har ett mål om att öka energieffektiviseringen med 50 procent mellan 2005 och 2030. Flera remissvar på den utredning som låg till grund för förslaget om nedsättningen av energiskatten för datahallar framförde att även energieffektiviseringsfrågor borde beaktas i förslaget.
“Vi kommer också att titta på om regeringen har rapporterat om de statliga insatserna på ett transparent och ändamålsenligt sätt”, säger riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.
Granskningen ska svara på om åtgärderna som rör investeringar i datahallar är effektiva. Granskningen omfattar framför allt investeringarnas kvalitet, samt hur åtgärderna bidrar till kapital och kunskaper. Man kommer också att undersöka hur de förhåller sig till energipolitikens mål.
Läs mer:
Skippa kol och kärnkraft – sol och vind billigast
Prischock väntar på energi i Europa – “Inte ens börjat än”