Skärpta straff kan vänta för olika brott inom avfallsbranschen. En av anledningarna är att bolag som ska hantera och återvinna avfall i stället har börjat dumpa det på olika tippar. Problemet är internationellt.
Skärpta straff på brott i avfallsbranschen
Mest läst i kategorin
Förra året tillsatte regeringen en utredning om brottslighet i avfallsbranschen. Den är nu igång med sitt arbete och det är troligt att utredarna kommer att föreslå skärpta straff. Det säger samordnaren Henrik Sandström på Naturvårdsverket.
“Avfallsbrottslighet internationellt är ett område där organiserad kriminalitet ser möjligheter att göra stora vinster. De har identifierat det som ett område där straffen inte är tillräckligt höga. Det är en skärpning som krävs överallt”, säger Sandström till Sveriges Radio.
Ökade krav på återvinning tillsammans med bidrag och skattelättnader lockar såväl seriösa som oseriösa bolag till avfallsbranschen.
EU:s union för brottsbekämpning, Europol, bedömer att avfallshantering kan bli en nyckelsektor för brottsligheten framöver.
Avfallsbranschens skojare kan kosta miljoner
I Sverige har flera övergivna soptippar väckt uppmärksamhet på sista tiden. De har funnits i Botkyrka, Eskilstuna, Laxå och Östhammar bland flera andra orter. Tipparna läcker gifter som bly och arsenik, och när en av dem brann ville boende i närområdet inte gå ut.
Företaget NMT Think Pink, där flera underbolag nu har satts i konkurs, har på olika sätt varit inblandat i soptipparna. Bolaget har tagit uppdrag från aktörer i byggbranschen för att ta hand om och återvinna deras avfall. Man har fått pris för sin snabbväxande affärsidé, men bolaget har sannolikt begått miljöbrott.
Man tror att det kommer att kosta offentliga institutioner omkring 500 miljoner att betala för återvinningen och giftsaneringen efter företagets soptippar, enligt en artikel i Expressen.