Svenskarna mår hyfsat bra på jobbet, visar en ny rapport. Det finns dock en grupp som får experterna att höja på ögonbrynen.
Sjukfrånvaron som gått under radarn
Mest läst i kategorin
Feelgood har nyligen släppt sin årliga jobbhälsorapport där 19 500 svenskar svarat på frågor om hälsa, arbetsmiljö och livsstil.
Svaren vittnar om att Sverige har ett stabilt och friskt arbetsliv där de flesta trivs och mår bra.
Det är dock en grupp som går åt motsatt håll, mer eller mindre i det dolda.
Dold sjukfrånvaro
Rapporten visar att arbetstagare under 30 har dubbelt så mycket upprepad, kortvarig sjukfrånvaro jämfört med äldre grupper.
Trots den stora skillnaden är detta ett fenomen som är i princip osynligt i både debatt och statistik.
“Vi uppmanar alla arbetsgivare att fundera över den yngre skaran av medarbetare. Sjukfrånvaro är både dyrt och innebär mänskligt lidande, och vi kan inte tänka att det automatiskt löser sig med tiden, när de unga blir äldre”, säger Stefan Kullgren, vd på Feelgood, i ett pressmeddelande.
Senaste nytt
Orsaken?
Rapporten visar att unga inte upplever någon högre arbetsbelastning än äldre.
Så vad beror den höga sjukfrånvaron på?
Enligt Feelgood kan det bero på att unga upplever mer press och stress i livet som helhet.
De upplever mindre meningsfullhet, delaktighet och påverkan på jobbet jämfört med äldre.
“Om unga ska må bra på jobbet och vara på jobbet, behöver vi öka deras möjlighet att känna meningsfullhet och vara delaktiga. Det kan finnas en lägre tröskel för att sjukskriva sig om man känner mindre samhörighet med jobbet.
Rimliga förväntningar
Unga behöver givetvis också förstå vad som är rimliga förväntningar på vad man kan få ut av sitt arbete i början av sin karriär”, säger Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood.
En annan anledning kan vara att unga personer har en tendens att se lättare åkommor som mer allvarliga.
Det finns nämligen tecken på att unga i större grad söker vård för åkommor som egentligen inte kräver vård.
Stabilt dåliga resultat
En annan oroande trend som rapporten lyfter fram är att många arbetstagare saknar friskfaktorer som balans och återhämtning, vilka är viktiga både för hälsan och för tillfredsställelsen med livet i stort.
Friskfaktorerna har varit stabila över tid och inte förändrats märkbart sedan 2010.
“Vi ser att den egna hälsan upplevs som sämre än tidigare, vilket oroar inför framtiden. Att så många inte har en enda friskfaktor är ett stabilt men otillfredsställande resultat.
Att det även är låga resultat på till exempel återhämtning, ork kvar efter jobbet och stöd från chef är resultat vi behöver ta på allvar. Vi behöver se hur vi kan hjälpas åt för att nå en bättre situation än hittills”, säger Daphne Enstam, chefsläkare på Feelgood.
Läs också:
Svenska reallöner föll mest 2023. Dagens PS
Nio trender inom jobb och rekrytering 2024. Dagens PS
ANNONS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.