Dagens PS

SHB: Boendet 1 300 kronor dyrare – energipriserna boven

energipriserna
"Vi räknar med att högre räntor och energipriser betyder ökade boendekostnader med i genomsnitt 1300 kr i månaden", säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 mars 2022Publicerad: 30 mars 2022

“Vi räknar med att högre räntor och energipriser betyder ökade boendekostnader med i genomsnitt 1300 kronor i månaden”, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukrainakriget har medfört högre energikostnader och inflation och per automatik stigande räntor.

Effekterna blir att boendepriserna slutar gå upp samtidigt som fastighetsvärden planar ut.

Det här konstaterar Handelsbanken och uppger att vartannat hushåll är ganska eller mycket orolig för att ökade energikostnader kommer att påverka privatekonomin negativt.

Enligt undersökningen som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Handelsbanken, SHB, räknar banken med att högre räntor och energipriser ökar hushållens boendekostnader med i genomsnitt 1 300 kronor per månad.

“För hushållens del bedöms att stigande räntor och energipriser göra att hushållens boendekostnader som andel av inkomsten ökar till drygt 24 procent 2024”, säger SHB:s chefsekonom Christina Nyman.

Många hushåll får det tufft privatekonomiskt

Beroende på boendeform, belåningsgrad och uppvärmningssystem kommer det påverka hushållen i olika grad där vissa får det tuffare än andra, konstaterar banken som anser att det kan vara läge för såväl hushåll som företag att se över sin uppvärmning och satsa på energieffektiviserande åtgärder.

Samtidigt bedöms byggaktiviteten toppa i år. Prognosen är att den i dagsläget höga nivån på bostadsbyggandet – med drygt 60 000 byggstartade bostäder i år – endast minskar svagt framöver – och överstiger befolkningstillväxten.

Vad det gäller inflationen bedömer Handelsbankens ekonomer att Riksbanken går fram med en räntehöjning redan i år. Chefsekonomen Christina Nyman förklarar att huvudscenariot är att räntehöjningen kommer i september, men att den kan komma redan i juni.

ANNONS

“Därefter är prognosen successiva räntehöjningar så att styrräntan ligger på 1,25 procent i slutet av 2024. Sist den var på den nivån var 2012, då på väg ner. Bostadsräntorna, bundna och rörliga, stiger i linje med Riksbankens styrränta. Det betyder en gradvis ökning i boräntorna. Även räntor till företag kommer stiga och nära fördubblas jämfört med idag”, skriver SHB i ett pressmeddelande.

En följd av den här utvecklingen är att värdeökningarna på den kommersiella fastighetsmarknaden bromsar in för att gradvis plana ut i år efter en lång tid av stigande värden.

En annan risk som ventileras i rapporten är refinansieringsrisker i den högt belånade delen av den kommersiella fastighetssektorn.

Läs även: Regeringen: Ingen nedtrappning av ränteavdraget ännu

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]