Second hand har snabbt tagit över modevärlden på många håll. Problemet är bara att det ofta inte finns någon lönsamhet för bolagen – och att kläderna som skulle användas på nytt slängs.
Second hand – en bubbla som snart brister?
Mest läst i kategorin
Begagnade kläder är en trend som har hållit i sig ett bra tag nu.
Den globala marknaden för second hand antas växa med 127 procent till 2026, vilket är tre gånger snabbare än klädmarknaden totalt sett.
Unga modemedvetna tävlar om att ha allt fler vintagekläder i garderoben, samtidigt som klädbolagen försöker haka på trenden så mycket som möjligt.
Ingen lönsamhet i second hand
Det finns dock ett problem inom “fast fashion” eller snabbmode, och det stavas pengar.
Det finns helt enkelt ingen lönsamhet inom vintage.
Konsumenter världen över har vant sig vid billiga kläder, tillverkade i dålig kvalitet. Tyg som inte håller särskilt länge, som slängs på ett klädberg, som hela tiden växer sig allt större.
Senaste nytt
Dyrt att bearbeta
En stor del av den second hand som skickas till länder som Indien för bearbetning är i för dåligt skick för att kunna återsäljas och slängs istället för gott.
Att bearbeta vintage är arbetskrävande och dyrt för bolagen. Av alla exporterade kläder till ett land som Ghana kastas hela 40 procent, enligt BBC.
“Det finns ett överutbud av kläder”, säger Liz Ricketts, vd för The Or Foundation, en ideell organisation som verkar i Ghana.
Att bara ge bort sina kläder och tro att de kommer förvandlas till ett second hand-plagg är som att leva i en önskedröm, menar hon.
“Vi behandlar avfall som om det är en gratis resurs. Visst, du kanske ger bort det gratis, men det krävs enormt mycket arbete och skicklighet för att försöka återförädla det som du gav bort”.
De som väl lyckas inom branschen har ofta ett ess i rockärmen. Hit hör svenska Sellpy som köper och säljer second hand online.
Bolagets expansion var möjlig genom ett samarbete med H&M (börskurs H&M). En jätte som i sin tur tjänar sina pengar på snabbmode.
Bubbla som brister
Med en trend som fortsätter att explodera, men inte är lönsam ser det ut som att vintage kan vara en bubbla som snart brister.
Liz Ricketts vill därför se att politikerna tar sitt ansvar och inför begränsningar av produktionen av nya kläder, med hela 40 procent.
“Jag ser inte en värld där begagnade och återvunna produkter kommer vara konkurrenskraftiga om vi inte minskar produktionen av nya kläder”, säger hon.
Läs även:
Schibsted investerar i Plick – storägare i second hand-appen – Dagens PS
Lyxindustrin lockar yngre – köper secondhand – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.