Dagens PS

Sämsta kvartalet på flera år för världens teknikjättar

Elon Musk
Serieentreprenören Elon Musk går på nytt till attack mot Fed. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 01 juli 2022Publicerad: 01 juli 2022

Inflation och höjda räntor från centralbankerna slog hårt mot teknikjättar som Tesla, Amazon och Microsoft som nu kan lägga ett av sina sämsta kvartal bakom sig, rapporterar CNBC.

ANNONS

Mest läst i kategorin

2022 har varit ett utmanande år för världens teknikföretag. Det första kvartalet inleddes med Rysslands invasion av Ukraina, vilket skapade problem i leverantörskedjorna och genererade i brist på viktiga komponenter, som till exempel halvledare. Pandemin i Kina satte även den, liknande käppar i hjulet.

Under kvartal två eskalerade sedan problemen då den amerikanska centralbanken Federal Reserve skred till verket med löpande räntehöjningar. Det påverkade det så kallade S&P 500-indexet, som upplevde sitt sämsta första halvår sedan 1970 och föll med 16 procent. Så även det tekniktunga Nasdaq Composite-indexet som sjönk med 22 procent, skriver CNBC. Det ledde till att världens investerare började sänka sina värderingar.

Aspekter som sammantaget färgat av sig på teknikjättar som Tesla, Amazon och Microsoft, som igår kunde sätta punkt för det sämsta kvartalet på flera år.

Teslas aktie ned 38 procent

En titt på Tesla visar på en nedgång som inte upplevts sedan börsintroduktionen 2010, med en aktie som sjönk med nästa 38 procent. Som tillägg till det lade företagets vd ett bud på den sociala plattformen Twitter på 44 miljarder dollar.

Amazonaktien föll i sin tur med närmare 35 procent, det sämsta resultatet sedan 2001. Även Microsoftaktien sjönk med omkring 17 procent under det andra kvartalet. En trend som även Apple kan skriva på, med ett tapp på 22 procent under årets andra kvartal. Det sämsta resultatet sedan 2018.

Bottenapp för Alphabet och Facebook

Alphabet, Googles paraplybolag Alphabet avslutade sitt andra kvartal med ett tapp på nästan 22 procent, även det ett bottennapp och det sämsta resultatet sedan fjärde kvartalet 2008.

Facebook som numera ställt in siktet på virtuella världar kunde inte undgå verkligheten och ett tapp på 27 procent. Ett resultat som förvisso var snäppet bättre än årets första kvartal aktievärdet sjönk med 34 procent och kan förklaras med färre aktiva användare på plattformen.

ANNONS

Desto ljusare ser det ut för dem som arbetar inom läkemedel, levererar flingor och lågprisvaror, då företag som Eli Lilly och Merck, Kellogg och Dollar General noterade vinster på mer än tio procent för samma period.

Läs även: Wall Street-räv: Värre än stagflationskrisen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]