AI kommer med skyhöga energibehov. Nu upprepar Open AI:s Sam Altman att den enda lösningen på det är kärnfusion.
Sam Altman: AI kräver kärnfusion
Mest läst i kategorin
AI är en energihungrig innovation. När företag tävlar om att skapa större, smartare och mer komplexa lösningar kommer således energibehoven att skruvas upp enormt.
Så långt är alla eniga.
Lika eniga är man om att en industri som presenterar AI som ett verktyg för att rädda planeten, inte kan åstadkomma frälsningen med ett enormt koldioxidavtryck.
Måste kunna konsumera
Därför handlar det om att slå knut på sig själv genom att finna den energilösning som gör att AI kan konsumera monumentala mängder energi, för att rädda planeten från konsekvenserna av tidigare energikonsumtion. Typ.
Nu säger Open AI:s profilerade boss Sam Altman att det finns en ”tydlig lösning” på detta – och det är kärnfusion.
Den tron har Altman redan verifierat genom att investera hundratals miljoner dollar i fusionskraft.
Senaste nytt
Ska ge enorma mängder
I flera intervjuer har Altman nu hävdat att tekniken, betraktad som ren energis heliga graal, ska ge den enorma mängd kraft som krävs i nästa generations AI-användning.
“Det finns inget sätt att komma dit, vi behöver fusion”, sade Altman i en intervju i januari där han tillade att det förstås även gällde att skala upp andra förnybara energikällor.
Altman upprepade nyligen lösningen i en intervju med datavetaren och poddaren Lex Friedman.
Årtionden bort
Ändå är kärnfusion fortfarande årtionden borta innan det kan bemästras och kommersialiseras på jorden, menar experter.
Därifrån är, menar de, Altmans betoning på behovet av kärnfusion ett uttryck för risken att vi står inför ett större misslyckande vad gäller AI.
Altmans teser hör ihop med en allmän tendens till “önsketänkande” när det gäller klimatåtgärder, menar Alex de Vries, datavetare och forskare vid Vrije Universiteit Amsterdam.
“Det skulle vara mycket mer förnuftigt att fokusera på vad vi har för tillfället och vad vi kan göra för tillfället, snarare än att hoppas på något som kan hända”, säger han till CNN.
”En enorm utmaning”
”Att återskapa förhållandena i mitten av solen på jorden är en enorm utmaning och tekniken kommer sannolikt inte att vara klar förrän andra halvan av seklet”, säger Aneeqa Khan, forskare inom kärnfusion vid University of Manchester.
“Fusion är redan för långt fram för att hantera klimatkrisen,” säger Khan till CNN och tillägger att ”på kort sikt måste vi använda befintliga koldioxidsnåla tekniker som fission och förnybar energi.”
“Kapprustning”
Under tiden behandlas utvecklingen av allt mer komplex och energihungrig AI som en oundviklighet, säger Michael Khoo, programdirektör hos Friends of the Earth och författare till en rapport om AI och klimatet, med med företag i en “kapprustning för att producera nästa sak”
Det betyder större och större modeller och högre och högre elanvändning, tillägger Khoo.
“Så jag skulle säga att varje gång någon säger att de löser problemet med klimatförändringar, måste vi fråga exakt hur gör du i dag?”
“Gör du varje ny dag mindre energikrävande? Eller lägger du ut nya rökridåer?”
Läs mer:
Open AI-toppens bästa och enkla råd. Dagens PS
Open AI:s nya videoskapare väcker beundran och skräck. Dagens PS
Så tänker han förlänga människolivet minst 10 år. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.