Är du skötsam och har ordning på ekonomin, har drivit ett företag i fem år och ett strukturerat miljöarbete? Bra. Då är det bara att ansöka.
Sälja till kungen? Så här gör du
Mest läst i kategorin
Fjällräven och Hästens är det. Lindbytvätten på Öland också, liksom Operakällaren och Delicato bakverk. För att inte tala om Morakniv AB och Abba – sillburkarna, inte gruppen.
Det handlar om Kungl. Hovleverantör, i dag 130 till antalet och numera bara utsedda av kungen.
Förr var det inte så noga. Prins Bertil hade egna hovleverantörer, liksom prinsessan Sibylla (nej, gatuköksmat ingick inte) och andra kungligheter.
Den som i dag rent praktiskt hanterar hovleverantörerna är överintendent Jan Lindman, chef för kungens hovförvaltning.
Måste ha en deal
Grunden är att företaget levererar varor eller utför tjänster åt kungafamiljen eller någon av dess medlemmar.
Om man levererar på eget initiativ till kungahuset blir man alltså inte hovleverantör.
Sedan är det, som i det bästa av Tidö-avtal, en fråga om vandel. Företaget ska ha bedrivit sin verksamhet i minst fem år och ha skött sin ekonomi ”klanderfritt”.
Dessutom ska man ha ”ett strukturerat miljöarbete”.
Okej med flera av samma
Därmed är det slut på de formella reglerna och fritt fram att ansöka. Att det redan finns bolag i ens egen bransch gör inget, flera kan bli kungliga hovleverantörer. Så är det till exempel inom kaffe och konfektyr.
Kunglig hovleverantör ska alltså ses som en hedersutnämning för att företagets produkter eller tjänster är uppskattade av kungafamiljen, men måste alltså ändå ansökas om.
Passerar man nålsögat kan man om man vill, och det vill man, få ett diplom till företaget, som även det kungliga emblemet i sin marknadsföring.
Personligt – sök igen med ny chef
Hovleverantörer är främst mindre och medelstora företag och epitetet är personligt knutet till företagets vd eller motsvarande.
Sluter denne får företaget ansöka igen om att få bli du vet vad.
Alla hovleverantörer är offentliga och vill du se hela listan så finns den här.
Finge Republikanska föreningen bestämma skulle listan vara tom.
Föreningen är emot denna sida av monarkin, precis som alla andra sidor av den och tar nu rygg på det faktum att det danska kungahuset beslutat fasa ut systemet med hovleverantörer.
”Otidsenligt och stötande”
Republikanska föreningen anser att vi bör göra samma sak i Sverige och att ”den svenske statschefen ska sluta favorisera vissa företag på andras bekostnad”.
”Företeelsen kunglig hovleverantör är, som så mycket annat med kungahuset, otidsenlig och stötande. Detta system, där företagare i maskopi med kungahuset får snylta på riksvapnets glans, borde omedelbart avskaffas”, säger Republikanska föreningens ordförande Niclas Malmberg.
Vi lägger oss inte i det – men undrar lite över vad som skrämt upp kungafamiljen så mycket att man anlitat både Fällkniven i Norrbotten, Morakniv i Dalarna och Eka-knivar i Sörmland som hovleverantörer.
Samt om man inte glömt någon à la Bregott för att ha något att lägga mellan Skedvi bröd och Västerbottensost.
Och, förstås, om man övervägt något företag med hästskjutsar, för att få ytterligare en dimension på hov-leverantör?
Kungahuset dumpar Marabou. Dagens PS
Kungafamiljens aktiebolag gör miljonvinster. Dagens PS
Expert: Då försvinner svenska kungahuset. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.