Dagens PS

Så slår EU:s regler mot läkemedelsjättarna – tappar miljarder

läkemedel EU
Nya EU-regler kring läkemedel kan komma att påverka branschen negativt. Något som bekymrar Novo Nordisk vd, Lars Fruergaard Jørgensen. På bilden några av bolagets mest omtalade läkemedel. (Foto: Frederik Ringnes/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 06 nov. 2023Publicerad: 06 nov. 2023

Nya EU-regler kring läkemedel kommer att påverka Europas del av forskning och utveckling negativt, menar företrädare för den europeiska läkemedelsindustrin.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Novo Nordisk är Europas högst värderade läkemedelsproducent med medel mot diabetes och övervikt.

Nu varnar dess vd Lars Fruergaard Jørgensen för att nya EU-regler kan göra att man framöver prioriterar USA.

Redan i dag står Nordamerika för hälften av företagets försäljning, dubbelt så mycket som EMEA-området, det vill säga Europa, Mellanöstern och Afrika.

Hotet från EU

Den här trenden kommer att accelerera om EU antar de nya regler som nu diskuteras.

“Om det leder till färre produkter i Europa betyder det färre kliniker som är involverade i klinisk utveckling av ny vetenskap i Europa”, säger Lars Fruergaard Jørgensen till Financial Times.

”Och det betyder också att det skulle bli färre spinouts från universitet och mindre bioteknik. Så detta negativa ekosystem innebär att det skulle ske en ytterligare acceleration ut ur Europa. Och vi har redan sett att Europa går miste om klinisk utveckling”.

ANNONS

Senaste nytt

Tappar tredjedel

Branschorganisationen EFPIA hävdar i sin tur att de nya reglerna kommer att leda till att Europas andel av global forskning och utveckling minskar med en tredjedel till 2040.

ANNONS

Det handlar om förlorade investeringar på motsvarande 23 miljarder kronor per år, enligt organisationen.

Från EU-kommissionen slår man tillbaka kritiken.

“Alla förändringar av vårt incitamentssystem skulle lika mycket påverka EU-baserade och utlandsbaserade företag som tar med sig läkemedel till EU och därför skulle det inte missgynna EU-företag”, säger en talesperson till Reuters.

Läkemedel störst

Läkemedel var den enskilt största delen av EU:s handelsöverskott under 2021, med en export värd motsvarande drygt 2 740 miljarder kronor.

De siffrorna kommer att minska, hävdar EFPIA och hänvisar till att mindre bioteknikföretag redan flyttat till USA och Kina.

Förslaget att förkorta den tid ett nytt läkemedel förblir patenterat kommer att skynda på den utvecklingen, menar man.

Inte längre lönsamt

Det är ett förslag med mycket negativa konsekvenser, understryker Lars Fruergaard Jørgensen.

ANNONS

“Om du hugger av, ett eller två eller tre år av exklusivitet, är det toppförsäljningen du tar bort. När du lanserar en produkt har du ett negativt vinstbidrag eftersom du investerar mer i marknadsföring, försäljning…det är helt enkelt de sista åren av exklusivitet du får tillbaka din investering”, slår Jørgensen fast.

”Dramatisk minskning”

EFPIA ser de nya reglerna i ett större perspektiv.

”Det är en åtgärd som dramatiskt kommer att minska incitamentet att investera i Europa, vilket eskalerar en trend som redan har sett att kontinenten har förlorat en fjärdedel av globala FoU-investeringar under de senaste två decennierna”, refererar Bloomberg ur branschorganisationens rapport.

Relaterad läsning:

Novo Nordisk fortsätter segertåget – rapporterar rekordvinst – Dagens PS

Novo Nordisk petade LVMH från tronen – Dagens PS

Novo Nordisk lyfter efter omvänd vinstvarning – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]