Att behöva säga upp någon kan vara en av de största nackdelarna med att vara chef – men det måste likväl göras. Här är några råd på vägen.
Så säger du upp en anställd på rätt sätt
Mest läst i kategorin
Om du går och gruvar dig inför att behöva säga upp en anställd, kan du kanske trösta dig med att du åtminstone inte är ensam.
Antalet uppsägningar har nämligen ökat markant.
Bland tjänstemän fördubblades antalet uppsägningar under 2023 jämfört med året innan.
Här kommer några råd på hur du säger upp en anställd så felfritt och smärtfritt som möjligt.
Förberedelser
När du behöver säga upp någon är det viktigt att du har en tydlig plan.
Enligt Framfot bör du tänka på att:
Kontakta fackliga organisationer: Om det finns ett kollektivavtal, involvera de fackliga representanterna och följ de regler som gäller för uppsägningar.
Prata inte för mycket: Om du behöver prata av dig med någon bör du göra det med noga utvalda personer. Annars riskerar rykten om nedskärningar sprida sig vilket skapar onödig oro.
Gör en plan: Skissa upp en plan över hur du ska kommunicera både under uppsägningssamtalet men även med de övriga anställda efteråt. Var tydlig men kortfattad.
Under uppsägningen
Och sen kommer vi till själva samtalet.
Här är några tips på hur du kan bete dig under uppsägningen:
Ta det privat: Ha samtalet enskilt, ansikte mot ansikte om möjligt, och välj en plats och tid då ni inte riskerar att bli störda.
Var rak: Undvik att linda in budskapet. Gå direkt till sak och förklara klart och tydligt orsaken till uppsägningen och hur processen kommer att se ut.
Upprepa informationen: Att bli uppsagd kan vara chockerande, så var beredd på att upprepa viktiga punkter för att säkerställa att mottagaren förstår.
Ta det inte personligt: Det är jobbigt att bli uppsagd, och vissa kan visa starka känslor i samband med uppsägningen. Var beredd på detta och försök att inte ta det personligt.
Och så lite juridik
Om du ska säga upp någon måste du känna till dina skyldigheter, inte minst dem enligt lagen om anställningsskydd (LAS), skriver Ledarna.
Skäl: Det kanske viktigaste du bör ha klart för dig är skälet till uppsägningen. Du behöver nämligen ha så kallade sakliga skäl.
Om du säger upp någon av personliga skäl måste detta vara väl dokumenterat och genomtänkt, eftersom hela bevisbördan ligger på dig som chef.
Vid arbetsbrist måste du följa de turordningsregler som finns enligt LAS.
Omplacering: Innan en uppsägning kan bli aktuell har du som arbetsgivare en skyldighet att utreda möjligheterna till omplacering.
Skriftligt: För att uppsägningen ska gälla måste den även levereras skriftligt.
Läs också:
Uppsagd? Så snabbt kommer du tillbaka. Dagens PS
Varnar för uppsägningar om inte räntan sänks. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.