Ett företag blev utsatt för en mejlkupp där bedragaren kom över motsvarande cirka två miljoner kronor genom att utge sig för att vara bolagets vd.
Så rånar kriminella företag på miljoner
Mest läst i kategorin
“Det var ju väldigt sofistikerat för det såg verkligen ut som att det kom från mig”, säger Ulrika Dorsch, vd för Umeåföretaget UT Transport och som fick sin mejl kapad, till TN.
I korthet lyckades bedragaren få en faktura på 180 000 euro utbetald.
Händelsen är polisanmäld och utredning pågår och den drabbade vd:n beskriver det inträffade som “fruktansvärt obehagligt”.
Många företag polisanmäler inte brotten
Det här skriver Tidningen Näringsliv och berättar att över hälften av företagen (53 procent) i Svenskt Näringslivs Företagarpanel uppger att de utsatts för brott under det senaste året.
Dock svarar hela 57 procent av bransch- och arbetsgivarorganisationens medlemsföretag som deltagit i enkäten att de inte anmäler brotten de utsätts för.
Missa inte: Ex-kriminella Fredrik kämpar mot gängkriminaliteten Dagens PS
Ännu högre är den siffran i besöksnäringen och handeln där sju av tio företag inte anmäler brottsligheten.
“Att företagen inte anmäler brott generellt beror på att det oftast inte leder till någon åtgärd från polisens sida och att det tar lång tid att komma i kontakt med polisen. Vad gäller särskilt bedrägerier beror det också på att man känner sig dum för att man blivit lurad eller så är det inte bra för varumärket”, säger Lena Nitz, jurist och expert på brottslighet mot företag vid Svenskt Näringsliv, i artikeln.
Koppling mellan bedrägerier och dödligt vapenvåld
När företag blir föremål för bedrägerier är det som regel kopplat till organiserad brottslighet, säger hon.
I rapporten De dödliga bedrägerierna, som du kan ladda ner här, från Nationellt Bedrägericentrum, som refereras av TN, analyseras relationen mellan bedrägeribrotten och de dödliga skjutningarna i Sverige mellan 2918 och 2021.
Läs också: Svenska maffian skjuter, mördar – och lurar äldre Dagens PS
Resultatet visar att nästan hälften (48 procent) av de skäligen misstänkta för skjutvapenvåld även varit skäligen misstänkta för bedrägerier.
“Vi måste börja prata mycket mer om den kriminella ekonomin. Det handlar om att brottsvinster från bland annat bedrägeribrott återinvesteras i annan brottslighet och skapar våldsamma konflikter mellan kriminella nätverk”, säger Lena Nitz.
Åter till Företagarpanelen och brottsutsatta företag. I undersökningen säger sex procent av företagen att kriminaliteten kan få dem att avstå investeringar, fyra procent uppger att brottsligheten kan få dem att lägga ner sitt företag och tre procent menar att brottsligheten gjort det svårt för dem att hitta rätt kompetens.
Läs även: Så tjänar svenska maffian nya rekordsummor Dagens PS
Läs mer: Upptrappat våld ökar behov av säkerhetstjänster Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.